“Imi doresc foarte mult sa am si eu X!” “De ce?” “Pentru ca are/poarta/face toata lumea!”
Vi se pare cunoscut? Daca aveti copii, cu siguranta ati trecut prin fazele acestea. Copiii isi doresc anumite jucarii, haine, incaltaminte, telefoane doar pentru ca si ceilalti au. Presiunea anturajului se resimte din plin asupra parintilor care fie cedeaza, fie nu rugamintilor fierbinti ale copiilor lor.
La ce se ajunge daca parintii le fac tot timpul pe plac copiilor? La copii de 6 ani dependenti de tehnologie, la copii de 11 ani care joaca pe internet cu adultii jocuri video violente, la fetite de 13 ani care fac cumparaturi online de la Victoria Secret’s. Mai rau decat atat, specialistii avertizeaza ca, la maturitate, acesti copii vor fi niste neadaptati.
Obisnuiti sa li se faca tot timpul pe plac, fara sa depuna vreun efort pentru a obtine ceea ce vor, acestor copii, acum adulti, vor face cu greu fata indatoririlor de la locul de munca (asta in cazul fericit in care il au), nu vor face fata refuzurilor sau dezamagirilor. Ei raman niste copii rasfatati, fara nicio abilitate de a se descurca. Multi dintre ei devin depresivi si, cel mai probabil, isi vor ineca amarul in alcool sau droguri pentru a se simti mai bine.
De ce spunem Da prea devreme?
Motivele depind de la parinti la parinti.
– nu gandesc pe termen lung si nu iau in calcul implicatiile viitoare ale unui astfel de comportament.
– vor ca puii lor sa aiba o viata mai buna decat a lor.
– se tem sa spuna NU copiilor, pentru ca acestia din urma sa nu se simta neiubiti.
– vor sa nu ii faca pe copii sa se simta diferiti de prietenii lor.
– nu vor sa-si bata capul si cedeaza.
Ai si tu probleme?
Intreaba-te daca nu cumva si tu suferi de aceasta “boala”. Ti se intampla sa cumperi lucruri de care chiar nu ai nevoie? Te controlezi la cumparaturi? Ii invidiezi pe bogati? Te simti rau cand vecinii tai au ceva ce tu nu ai? Te compari cu ceilalti in ceea ce priveste averea? Mergi la cumparaturi pentru a-ti ridica moralul? Te lauzi cu lucrurile pe care le detii ca sa-i impresionezi pe ceilalti? Te plangi ca nu ai lucrurile pe care ti le doresti, dar pe care nu ti le permiti? Cheltui mai multi bani decat produci? Daca raspunsurile sunt Da la majoritatea acestor intrebari, inseamna ca nu esti cel mai bun model pentru copilul tau si, cel mai probabil, il vei transforma intr-o copie a ta.
Care este “tratamentul”
Incepe cu NU. Nu cumparam/facem lucruri doar pentru ca altii au/fac.
Decide de ce vrei. Invata-ti copilul sa discearna intre lucrurile pe care le vrea si motivele care stau in spatele acestei dorinte.
Arata-i realitatea. NU, nu toata lumea are /face. Si sunt o multime de exemple care i le poti oferi.
Lasa-l sa sufere. Niciun parinte nu-si doreste esecul si suferinta pentru copilul sau. Totusi, ei au nevoie de esec, pentru ca data viitoare vor sti sa aprecieze ceea ce au. De asemenea, au nevoie de oameni care sa nu-i placa si pe care sa nu-i placa. In acest fel vor invata cum sa gestioneze relatie cu o astfel de persoana. In viata nu putem feri copilul de toti colegii sau sefii toxici. El singur va trebui sa invete sa le faca fata.
Sursa: wearethatfamily.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie