Inteligenta emotionala detine, in context social, un rol mai important decat s-ar putea crede. Iti explicam in continuare ce semne trebuie sa urmaresti la copiii tai in acest sens, dar si cateva recomandari pentru a intensifica principalele caracteristici care o definesc.
Alaturi de cunostintele strict academice, un copil are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa si de inteligenta emotionala. Aceasta presupune intelegerea, evaluarea si controlul propriilor emotii, precum si gestionarea interactiunilor cu cei din jur. Mai exact, inteligenta emotionala(EQ) poate fi definita drept abilitatea unei persoane de a-si conduce emotiile intr-un mod sanatos; cei care o prezinta intr-un nivel crescut pot sa identifice si sa gestioneze sentimente provocatoare, sa se accepte pe sine insusi si sa empatizeze cu cei din jur.
Astfel, acesti copii sunt mai bine echipati pentru a intretine relatii profunde, pentru a naviga prin situatii complicate, pentru a fi plini de compasiune si a dezvolta tipare clare in gandire. Studiile au demonstrat ca este cel putin la fel de importanta ca inteligenta traditionala cand vine vorba despre viitorul copiilor, respectiv succesul lor la locul de munca si relatiile de cuplu sanatoase. Spre deosebire de IQ, EQ poate fi imbunatatita prin antrenament la orice varsta, fiind insa indicat un antrenament cat mai timpuriu.
Capacitatea de a intelege si a gestiona emotiile nu va face doar sa pregateasca copiii pentru o viata plina de realizari, ci si sa faca fata diverselor situatii din copilarie. De exemplu, in cabinetul unui medic atunci cand sunt bolnavi; distinctia dintre plang pentru ca mi-e teama sau plang pentru ca doare este inestimabila, ca si abilitatea de a mentine o atitudine calma in situatii dificile de viata.
Semne ca al tau copil are o inteligenta emotionala peste medie
1. In primul rand, isi poate eticheta propriile emotii. Atunci cand copilul tau incepe sa recunoasca si sa descrie modul in care se simte, a facut deja primii pasi in consolidarea inteligentei emotionale. Initial, acest lucru era posibil doar cu ajutorul unei exprimari simple precum Sunt trist, limitat la emotiile de baza. Acest mod de gandire insa va conduce la descrieri mai complexe odata cu cresterea si invatarea.
2. Poate eticheta emotiile celorlalti. Odata ce ajunge sa se inteleaga, in timp copilul va fi capabil sa identifice si sa raspunda la modul in care ceilalti din jur se simt, fie ca este vorba despre familie, prieteni sau animale domestice.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie