7 direcții de acțiune când copilul are comportamente de „dictator“ - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 direcții de acțiune când copilul are comportamente de „dictator“

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » 7 direcții de acțiune când copilul are comportamente de „dictator“
copilul are comportamente de „dictator“

De obicei, asociem copilăria cu o stare de inocență și sinceritate. Vedem, în primă fază, în propriii copii doar surse de inocență, mângâiere, de noi începuturi. Cu toate acestea, nu este întotdeauna cazul. Faptul că ai noștri copii absorb constant informațiile din lumea din jurul lor, ca și cum ar fi niște bureți, înseamnă, de asemenea, că pot învăța foarte repede să mintă și să-i manipuleze pe ceilalți pentru a obține ceea ce își doresc. 

Așa cum ne spune Jacques Salomé în superba sa carte ”Mami, tati, mă auziți?„, ”comportamentele, ca și celelalte limbaje nonverbale, sfârșesc prin a fi limbaje simbolice capabile să structureze legăturile micului copil și, mai târziu, pe cele ale adultului, cu lumea înconjurătoare.” 

Cum trebuie să acționăm dacă avem în propriile familii copii ”tirani”?

Să le distragem atenția și să le-o orientăm spre un alt aspect

Nu toate înșelătoriile copiilor merită atenția noastră. De exemplu, în loc să ne mustrăm copiii pentru că au făcut o criză de furie la magazin, să încercăm să le redirecționăm atenția către o altă activitate ce poate reprezenta interes pentru ei. (ce fructe și-ar dori să cumpărăm, dacă le-ar face plăcere să ne pregătească nouă un mic dejun, care cred că sunt alimentele de care ar avea nevoie etc). 

Citeste si: Copilul tau are un comportament manipulator? Cum il detectezi si cum sa-l ajuti

Să modelăm comportamentul copiilor noștri prin oferirea de exemple de urmat

Dacă spunem mereu „te rog” și „mulțumesc” sau dacă rămânem calmi atunci când situația este la limită, atunci copiii noștri vor prelua acest model de comportament în situații asemănătoare.

Să vorbim mereu despre consecințele propriilor fapte

Etapa de copil mic este cea mai bună vârstă pentru a-i învăța pe copii despre cauze și efecte. De exemplu, dacă continuă să strige la colegii săi de joacă, atunci s-ar putea să trebuiască să îi eliminați unele privilegii. (cum ar fi jucăriile și să stați mai mult în parc).

Să fim mereu consecvenți

Consecvența este cheia atunci când dorim să impunem limite clare și peste care să nu se treacă. Este important ca părinții și îngrijitorii să fie pe aceeași lungime de undă atunci când vine vorba de regulile familiei. Stabilirea de limite și nerespectarea acestora de către noi, adulții va transmite mesaje confuze copiilor, derutându-i.

Nu rata nici: 5 comportamente interzise copiilor mici. Parintii nu trebuie sa le permita sa faca asa ceva!

Să îi apreciem atunci când se comportă exemplar

Studiile în domeniul educației ne arată clar că disciplinarea nu înseamnă doar corectarea sau pedepsirea copiilor atunci când fac ceva greșit. De asemenea, este important să-i recunoaștem și să-i lăudăm atunci când se comportă bine. Lăudându-ne copiii (cum ar fi atunci când își fac ordine în cameră) îi vom învăța că printr-un comportament bun ne câștigă atenția pe care și-o doresc, și nu invers. 

Să le oferim posibilitatea de a alege, dar să nu negociem

Replicile de genul: „Dacă vă comportați frumos, vă cumpăr acadele” va crea un comportament bun pe baza unui preț. În schimb, dacă le oferim copiilor opțiuni (”ți-ar plăcea să porți cămașa roșie sau pe cea albastră?”), ei vor fi conștienți de capacitatea lor de a face alegeri (chiar și în cazul propriului comportament).

Să ne cunoaștem propriii copii 

Nu ne putem disciplina proprii copii dacă nu știm să ne conectăm cu ei. Este esențial să le cunoaștem nevoile și capacitățile. Atunci când simțim că avem nevoie de ajutor în acest sens, a apela la un psiholog sau psihoterapeut poate fi o decizie înțeleaptă deoarece a privi lucrurile și dintr-o altă perspectivă ne poate ajuta să acționăm într-un mod mai conștient și mai asumat.

Care sunt comportamentele care trebuie să ne atragă atenția la propriii copii în acest context? Citeste aici!

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Data articol: 10/09/2022