Sfaturi cum sa gatesti cu dragoste pentru familia ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi cum sa gatesti cu dragoste pentru familia ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Sfaturi cum sa gatesti cu dragoste pentru familia ta

„Este imperativ sa intelegi ca prin ceea ce gatesti, hranesti suflete, nu umpli gauri”, Leanne Ely 

 

Gatitul pentru familia ta este un act de iubire care permite copilului tau sa creasca la potentialul sau cel mai mare si mai frumos. A-ti invata copilul sa aprecieze mancarea si sanatatea care vine din ea este un mod sigur de a-I pregati sanatos pentru o viata intreaga.

Cu toate acestea, nu iti poti invata copilul ceea ce tu nu stii, asa incat este bine sa iti definesti tu propria relatie pe care o ai cu mancarea. Poti transmite iubirea ta catre membrii familiei prin ceea ce iese din mainile tale.

Mancarea este un festin al simturilor; atunci cand preparam si mancam avem sansa sa ne activam toate cele cinci simturi in acelasi timp: vazul, mirosul, atinsul, auzul si gustul.

Sfaturile de mai jos te ajuta sa experimentezi complex relatia cu mancarea preparata de tine si astfel sa obtii mai multe beneficii de sanatate din ea.

 

Cum sa prepari o reteta ca sa ii hranesti cu adevarat pe cei dragi

Pregateste fiecare masa cu intentia de a oferi cea mai buna valoare nutritionala familiei tale. Decide ca astazi vei face ceva diferit. In loc sa faci la repezeala ceva de mancare celor dragi pentru ca trebuie, exploreaza posibilitatea sa faci din gatit o experienta care iti aduce bucurie si dragoste pentru ca hranesti sufletele celor pe care ii iubesti.

 

Pasul 1: Imagineaza-ti mancarea pe care vrei sa o prepari. Imagineaza-ti familia si pe tine satisfacuti si multumiti. Te vei simti incantata si mai ales hranita sufleteste de multumirea lor.

 

Pasul 2: Priveste si atinge. Adulmeca si studiaza ingredientele. Uita-te cu atentie la ele. Pune-le pe toate intr-un vas laolalta ca sa le admiri. Observa culorile si textura care face ca fiecare ingredient sa fie unic. De exemplu, ceapa pe care o folosesti este plina de vitamine si minerale. Aceasta mica leguma asa de comuna este un real cadou al naturii pentru noi si trecem pe langa ea ca si cum e firesc sa o avem la indemana.

 

Pasul 3: Asculta si miroase. Cand incepi sa tai legumele, sa prepari reteta, urmareste sunetul. Bucura-te de sunetele prospetimii crocante. Inspira aromele care ies cand tai ingredientele. Bucura-te de explozia de mirosuri si de sunete care ies din amestecul lor. Savureaza transformarea produselor care isi schimba forma din crud in stare gatita. Adauga un ingredient foarte important in procesul prepararii: iubirea ta. Mancarea pregatita cu iubire si devotament are alt gust decat cea prestata din obligatie si in viteza.

 

Pasul 4: Rasfata-te. Serveste mancarea ca si cum sunteti la un restaurant select. Foloseste farfurii frumoase si elegante pe care le tii in serviciul cu care servesti doar musafirii. Astazi, tu si familia ta sunteti speciali. Pune flori pe masa, poate si ceva lumanarele. Inchide televizorul, lasa luminile difuze si discrete. Pune niste muzica de fundal pentru ca familia ta sa aiba o masa foarte placuta.

 

Pasul 5: Exprima-ti recunostinta pentru mancarea servita. Indiferent in ce credinta te afli, tine minte sa multumesti pentru toata binecuvantarea pe care o ai pentru mancarea abundenta pe care ai putut sa o pui pe masa familiei tale astazi.

 

Pasul 6: Gusta. Mancati incet si cu constiinta faptului ca mancati. Mestecati mancarea bine pentru o digestie eficienta (25 de mestecaturi inainte de a inghiti este optim). Pune furculita jos intre portiile inghitite. Lasa ca aromele si gusturile sa danseze in gura ta si zambeste constientizand darul pe care l-ai oferit familiei tale cu dragoste si cadoul pe care viata ti-l ofera cu fiecare portie de mancare servita.

 

 

© Martina Orlich | Dreamstime.com

Data articol: 10/04/2013