Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici
constipatia la copiii mici - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - toilet-3298222_1920
Credit foto: Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay

Pentru parinti este destul de greu sa-si dea seama cand copiii mici au probleme legate de constipatie. In timp ce unii copii au scaun in fiecare zi, altii pot avea o data la doua-trei sau chiar mai multe zile.

Sa vezi un WC gol zi dupa zi, poate aduce panica in randul parintilor, insa, de obicei, constipatia la copiii mici nu este un semn de boala. De obicei este o problema legata de alimentatie.

Cand putem vorbi de constipatie la copiii mici?

In general, copiii mici au un scaun pe zi. Daca are mai putin de trei scaune pe saptamana, iar acestea sunt tari si dificil de expulzat, atunci vorbim de constipatie. De asemenea, daca scaunul este foarte mare, tare, uscat si insotit de dureri abdominale sau sange, copilul este constipat.

Nu te ingrijora nici daca cel mic se confrunta din cand in cand cu constipatia. Insa daca acest episod dureaza cel putin doua saptamani, este vorba despre constipatie cronica si trebuie consultat neaparat un medicul pediatru.

Ar mai trebui sa fii atent si la alte simptome precum: dureri de stomac, balonari, stari de greata, pierderea apetitului, stare de indispozitie, plange/tipa in timpul eliminarii scaunului, evitarea WC-ului, transpiratii, urme de scaun lichid pe scutec sau pe lenjerie.

Te mai poate interesa: Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor

Ce cauzeaza constipatia la copiii mici?

Constipatia la copiii mici poate fi cauzata de diverse lucruri, de la alimentatie, la medicamente.

Iata cateva cauze comune ale constipatiei la copii:

Dieta

Prezenta in exces in alimentatia copiilor a alimentelor procesate, precum si lipsa alimentelor bogate in fibre (cereale integrale, fructe, legume); nehidratarea corespunzatoare. Orice schimbare in alimentatia copilului mic ar trebui sa refaca tranzitul intestinal. De asemenea, trecerea copilului de la laptele matern, la laptele formula sau laptele de vaca, precum si orice aliment nou introdus in alimentatie pot afecta scaunele copilului mic.

Se abtine

Un copil de doi ani este mult mai preocupat de joaca decat de a merge la toaleta. Alti copii sunt speriati de toaleta, in special cele din locurile publice, incat se tin din ce in ce mai mult si nu fac.

Teama si disconfort

Atunci cand se confrunta cu constipatia, copilul are dureri si va tine minte. Ceea ce determina instalarea altor frici legate de WC. Materiile fecale incep sa se adune in partea inferioara a intestinului si se formeaza un ghemotoc din ce in ce mai mare, mai tare si mai dureros de eliminate.

Schimbarea rutinei

Mersul in vacanta schimba de cele mai multe ori “programul”, iar multi copii refuza sa-si faca nevoile la un WC necunoscut.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 23/02/2023