Sarbatorile se apropie cu pasi repezi si in fiecare gospodarie au inceput deja pregatirile. Fiecare familie isi face bugetul de cheltuieli si pornesc cu mic, cu mare la cumparaturi. Comerciantii sunt si ei pregatiti, insa nu toti indeplinesc conditiile necesare pentru o buna desfasurare a activitatii.
Reprezentantii Agentiei Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) le recomanda tuturor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate din pucnt de vedere sanitar veterinar.
In cazul in care doriti sa achizitionati diverse produse alimentare din piete sau targuri organizate in aceasta perioada, ANSVSA are urmatoarele recomandari:
– urmariti daca exista si functioneaza vitrinele frigorifice in care este expusa marfa
– fiti atenti la integritatea ambalajelor care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii respectivelor produse
– urmariti etichetarea alimentelor cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii (dupa caz) si termenul de valabilitate.
– fiti atenti la existenta avizului sanitar-veterinar pentru carne, care trebuie sa fie expus la vedere. Daca nu este la vedere, nu ezitati sa-l solicitati comerciantului.
Riscul consumului de carne de porc necontrolata din punct de vedere sanitar-verterinar este infestarea cu trichineloza, o boala destul de des intalnita in perioada Sarbatorilor. Organele de animale nu sunt infestate cu trichinela, insa, daca nu sunt pastrate si manevrate in conditii corespunzatoare, pot duce la toxiinfectii alimentare.
La achizitionarea de carne tocata, trebuie sa urmariti in momentul cumpararii daca are eticheta cu termenul de valabilitate inscris pe pachet.
Pestele proaspat trebuie sa aiba ochii luciosi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca pestele este alterat, branhiile sunt caramizii, solzii se desprind usor si carnea este moale.
Branzeturile trebuie sa se vanda in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa aiba inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj (cutie sau putina) date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs si data obtinerii.
Este recomandat ca achizitionarea oualor sa se faca din locuri aflate sub supraveghere sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, ceea ce inseamna ca provin de la pasari sanatoase, din ferme autorizate si controlate sanitar veterinar. Si alte produse alimentare, care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum ar fi: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon, etc. se recomanda a fi achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor de origine animala, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vânzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mâinile acoperite de manusi de unica folosinta.
Te mai poate interesa si:
Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Invata sa alegi carnea
Alimentele din comert iti pot imbolnavi familia. Invata sa alegi produsele lactate si pestele
Credit foto: freedigitalphotos.net
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!