Ce trebuie să ştii despre alimentele afumate şi cum se prepară acestea - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce trebuie să ştii despre alimentele afumate şi cum se prepară acestea

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Ce trebuie să ştii despre alimentele afumate şi cum se prepară acestea

Sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, iar gospodinele intră în febra cumpărăturilor şi pregătirilor. Unele dintre cele mai căutate produse sunt alimentele afumate. Pentru a alege cele mai sănătoase bucate afumate este bine să ştiţi câte ceva despre acest proces de producere.

În cartea sa „Şi noi ce mai mâncăm?”, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizează că afumarea este o modalitate de păstrare a alimentelor utilizată pentru a spori conservabilitatea acestora şi pentru a îmbunătăţi mirosul, gustul, culoarea şi aroma produselor.

Din punct de vedere fizico-chimic, fumul este un aerosol care rezultă în urma arderii incomplete a lemnului. Fumul este alcătuit din compuşi organici sub formă de microparticule condensate lichide şi microparticule solide, cum ar fi funingine sau cenuşă, potrivit RTV.NET.
Procesul de afumare aduce o serie de efecte asupra cărnii şi a preparatelor din carne. Printre acestea se numără acţiunea antioxidantă, acţiunea de îmbogăţire a aromei produsului, cea de colorare a produsului sau acţiunea bactericidă indusă de fenolii şi acizii fumului, în special asupra tulpinilor de Escherichia coli şi Bacillus sp. În acelaşi timp, prin afumare scade PH-ul alimentului şi cantitatea de nitraţi cu aproximativ 25% faţă de stadiu iniţial. În plus, produsul capătă o culoare roşu-cărămizie, iar suculenţa şi frăgezimea acestuia creşte.

Află cum trebuie afumate cărnurile pentru a fi sănătoase pe RTV.NET.

Data articol: 23/11/2012