Anul acesta, clasa pregătitoare este pe primul loc la bulversarea sistemului de învăţământ. De la profesori neatestaţi, la lipsă de spaţiu sau mobilier, la înscrierea copiilor, fiecare etapă a avut hiba ei.
Clasa pregătitoare a fost prevăzută în Legea Educaţiei din 2011 şi trebuia aplicată din toamna lui 2012. Dar cele mai multe pregătiri în şcoli s-au făcut pe ultima sută de metri. În primăvară, recensământul a arătat că 130.000 de copii trebuie înscrişi în clasa pregătitoare. Directorii au renunţat la cancelarii şi laboratoare, în unele situaţii, pentru a crea spaţiu.
Apoi oficialii din Educaţie au realizat că au pe cap încă o problemă serioasă: lipsa cadrelor didactice specializate. Transferurile şi detaşările nu au acoperit deficitul. Cu doar două săptămâni înainte de începerea şcolii, ministerul s-a apucat să instruiască 8.000 de profesori.
În clasa pregătitoare, copiii nu vor da testări, nu vor primi note, nici calificative. Vor învăţa să comunice şi să interacţioneze, vor afla ce sunt numerele şi literele, vor cânta, vor desena, iar, la finele anului, vor primi o evaluare scrisă din partea dascălilor.
Toată bătaia de cap ar putea fi însă degeaba. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care s-a trezit că trebuie să gestioneze clasa pregătitoare, nu o vede cu ochi buni şi ar putea să o elimine de la anul.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie