Probabil că nu există subiect mai controversat pentru oameni de-a lungul tuturor vremurilor decât eterna întrebare „Există Dumnezeu sau nu?”. Pagini nesfârşite şi râuri de rânduri au curs şi de-o parte şi de alta a acestei provocări eterne pentru umanitate. Subiectul religios cu pricina a generat mii de puncte de vedere vehemente şi argumente. Oamenii se nasc şi primesc în scurt timp pe procesul educaţiei credinţa că există Dumnezeu, dar la fel de bine alţii consideră că nu este adevărat. Au dreptate unii sau alţii? Discuţia este încă deschisă şi aşa va fi mereu.
Specialiştii de la listverse.com au făcut un rezumat a 5 argumente solide în favoarea existenţei lui Dumnezeu dar şi, evident, 5 contraargumente la fel de puternice. Cititorii studiului sunt încurajaţi să îşi expună propriul punct de vedere însă sunt sfătuiţi să rămână calmi şi să argumenteze în limite raţionale şi de respect reciproc faţă de ceilalţi oameni prezenţi la discuţia online. Argumente vechi de când lumea care sunt cel puţin interesante şi pe care vi le supunem atenţiei:
Argumentul ontologic asupra existenţei lui Dumnezeu
Prima dată, acest argument a fost formulat de St. Anselm, arhiepiscop de Canterbury, preluat apoi de Alvin Plantinga. “Dumnezeu există cu condiţia să existe logica ca el să existe”. Acest argument este năucitor în simplitatea sa şi a ghidat oamenii ani la rând, se afirmă. Cu alte cuvinte, nu crezi doar în Dumnezeu, ci crezi în necesitatea existenţei lui Dumnezeu. Dacă crezi că ai nevoie de Dumnezeu, atunci în mod evident crezi că El există. Şi cum foarte multă lume are nevoie să creadă într-o forţă a Binelui care îi ghidează viaţa şi o poate ajuta, iată motivul suficient că Dumnezeu există.
Contraargument
Criticii spun că argumentul ontologic este o afirmaţie de-a dreptul aberantă, care nu se bazează pe nicio dovadă concretă. În plus, spun combatanţii acestei teorii, ea se constituie într-un cerc vicios: concluzia se bazează pe o premisă care, la rândul ei, are la bază concluzia iniţială.