În ultima vreme, alimentaţia copiilor a devenit o prioritate pentru părinţi. Mai ales de când se vorbeşte din ce în ce mai mult despre obezitate la copii. Vom vorbi în ceea ce urmează despre problemele de alimentaţie la copii, atât din punctul de vedere al exageratului cu mâncarea, dar şi despre cealaltă extremă, prea puţină mâncare.
Alimentaţia copiilor şi obezitatea
Un copil este considerat obez dacă greutatea corporală depăşeşte cu 20% greutatea normală. Dacă unii copii au predispoziţie genetică la obezitate, alţii devin obezi din cauza că mănâncă prea mult sau mănâncă ceea ce nu trebuie şi din cauza lipsei exerciţiilor fizice. De fapt, obezitatea a devenit un fel de epidemie care cuprinde societatea de astăzi de la cele mai mici vârste.
Dacă aveţi un copil care are tendinţa de a mânca prea mult, este cazul să consultaţi un specialist pediatru înainte de a-l pune la regim. Reducerea după ureche a caloriilor, fără să urmaţi sfaturile unui nutriţionist avizat, poate duce la deficienţe grave în dezvoltarea copilului.
Nutriţioniştii şi medicii pediatrii vor conlucra cu părinţii pentru a stabili un program de mese sănătos, regimul alimentar ce trebuie urmat, programul de activităţi fizice, astfel încât copilul să renunţe treptat la haosul alimentar.
Alimentaţia copiilor şi subnutriţia
În cealaltă extremă se situează copiii foarte slabi, care nu vor să mănânce. În cazul lor, problemele sunt legate de o slabă dezvoltare a oaselor, a organelor interne, a muşchilor, a ţesuturilor şi un sistem imunitar slab. Lipsa exerciţiilor fizice, a mişcării, precum şi obiceiurile alimentare nesănătoase i se vor întipări în minte, iar copilul se va comporta la fel şi în viaţa de adulţi.
E adevărat că sunt copii care nu pot fi convinşi foarte uşor să guste alimentele care nu le plac, însă la fel de adevărat este că părinţii pot găsi nenumărate moduri de a-i “păcăli”. Trebuie doar puţină ingeniozitate, dar şi puţină tărie din părinţilor, ca să nu cedeze uşor în faţa rugăminţilor celor mici.
Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă a copiilor
– Nu aduce junkfood acasă.
– Amestecă cerealele bogate în fibre cu cerealele dulci.
– Oferă-i ţelină, morcovi sau castraveţi în loc de chips-uri.
– Înlocuieşte prăjiturile din comerţ cu fructe uscate.
– Înlocuieşte îngheţata cu iaurt îngheţat.
– Pune fructiere în toate camerele, pentru a-i tenta pe copii.
– Taie fructele şi legumele în forme atractive pentru copii.
– Ţine în casă tortillas astfel încât să-ţi fie uşor să le prepari pentru micul dejun cu ouă, piept de pui la grill şi salată. La cină le poţi utiliza cu roşii, carne de vită şi orez.