Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, in continuare cu litera C
Cine le stie oare pe toate si nu are nevoie de sfaturi utile in gospodarie cu care sa rezolve acele mici sau mari probleme neprevazute si generatoare de stres? Cum nimeni nu-i perfect si orice sfat e binevenit mai ales pe domeniul gospodariei de zi cu zi – de care nu scapam indiferent ce joburi avem, continuam sa iti oferim noi idei si informatii utile, de data aceasta continuam cu cele care incep cu litera C.
Acestea sunt cunoscute inca de pe vremea bunicilor nostri si desi in unele cazuri lucrurile au evoluat spre ce stim cu totii, tot solutiile acestea pot fi cele bune si salvatoare.
Aici le gasesti pe cele de la literele A-B precum si pe primele de la litera C.
1. Cuburi de gheara de rezerva
In cazul in care aveti nevoie de o cantitate mare de cuburi de gheata, puneti cuburile deja inghetate intr-o punga de hartie si tineti-le astfel in congelator.
2. Cuburi de gheata
Cuburile de gheata ornate cu fructe sau cu plante medicinale dau gustul specific cocteilurilor. Sunt foarte bune fructele mici, de exemplu capsunile, zmeura si murele, feliile de lamaie sau frunzele de menta. Fructele sau plantele mediciale se pun in suportul de cuburi de gheata, se toarna apa rece deasupra si se introduc in frigider. Daca doriti, puteti face cuburi de gheata din zeama de fructe. Aceste cuburi sunt foarte bune pentru racirea sucurilor de fructe, fiindca utilizarea lor nu dizolva zeama de fructe.
3. Cuie
Daca doriti sa bateti un cui si va temeti ca va veti da peste degete, tineti cuiele cu o agrafa.
Daca vreti sa fiti siguri ca cuiele batute in perete nu se lovesc de un metal, folositi o busola. Tineti busola vertical langa perete si miscati-o incet. Daca cadranul busolei se misca, inseamna ca este metal in perete. Se intampla ca cuiele sa cada din perete. Rasuciti o bucatica de hartie de ziar umezita in jurul cuiului si bateti asa din nou. Cand hartia de ziar se usuca, functioneaza ca ipsosul si cuiele raman in perete. Puteti bate cuiele in cea mai tare scandura cu usurinta daca le cufundati in sapun-pasta.
4. Cum se curata spatiile dintre placile de faianta
Spatiile dintre placile de faianta sunt dificil de a se pastra curate. Inmuiati in otet o perie de dinti mai veche si curatati placile. Puteti trata la fel si piatra de apa.
5. Cum sa facem ca hainele sa nu intre la spalat
Materialele si hainele noi nu vor intra la spalat daca mai intai le spalati in apa calduta sau rece.
6. Cum sa impartim tortul
Putem imparti tortul in urmatorul fel: fixati-va un semn pe marginea tortului, introduceti in semnul facut o ata. Apasand ata taiati tortul.
7. Cum sa mentineti painea proaspata
Painea trebuie sa se aeriseasca. Ramane proaspata timp indelungat daca o tineti intr-un vas de piatra sau argila/lut. Puteti sa puneti si un mar in suportul de paine, care trebuie schimbat des.
8. Cum sa ramaneti bronzati
Tratati pielea bronzata cu un amestec din lapte proaspat si zeama de morcov. Este eficace pentru piele, are efect hranitor si mentine in mod natural pentru o perioada indelungata culoarea bronzata a pielii.
9. Cum sa taiati ceapa
Aveti mai multe posibilitati sa taiati ceapa in felii evitand lacrimarea:
Taiati ceapa sub jet de apa.
Taiati ceapa langa geamuri deschise.
Puneti ceapa inainte de taiere, pentru putin timp, in frigider.
10. Cum sa tineti cartofii calzi
Daca doriti sa tineti cartofii calzi pentru un timp, asezati deasupra vasului o carpa curata de bucatarie, care absoarbe aburii.
11. Cum se mentine untul proaspat
Untul ramane proaspat pentru mai multe saptamani daca il puneti in apa sarata fiarta si racita. Apa trebuie sa acopere untul.
12. Curatarea buretilor
Buretii unsurosi pot fi reinnoiti daca il spalati bine intr-un litru de apa in care ati adaugat zeama de la o lamaie, apoi limpeziti bine si uscati la aer.
13. Curatarea ibricului
Puteti indeparta cu usurinta impuritatile de pe ibricul de cafea si ceai cu bicarbonat. Puneti bicarbonat de sodiu in ibric, umpleti cu apa fierbinte si lasati sa stea cateva ore. Apoi frecati cu o carpa sau cu o perie si limpeziti cu apa rece.
14. Curatarea marmurei
Presarati putina sare peste o lamaie taiata in felii si frecati suprafata murdara. Stergeti cu apa cu sapun, apoi limpeziti cu apa curata. Puteti evita formarea petelor daca frecati placa de marmura cu ceara speciala.
15. Curatarea masinii de spalat
Programati masina la spalare la 40 grade celsius, fara prespalare, si puneti 4 litri de otet in prima apa.
16. Curatarea masinii de tocat carne
Bucatile de grasime sau carne se inlatura cu greutate. Tocati o bucata de paine uscata sau chifla dupa macinarea cartii, si astfel va fi usurata curatarea masinii.
17. Curatarea oualor
Puteti indeparta coaja cu usurinta de pe ouale fierte tari daca dupa fierbere le introduceti pentru scurt timp in apa rece. Ouale nu vor crapa in timpul fierberii daca le impungeti cu un ac pe partea plata.
18. Curatarea pensulelor
Pensulele trebuie curatate imediat dupa folosire cu dizolvant corespunzator; acesta poate fi inlocuit cu terebentina sau petrol. Dupa tratarea cu dizolvant, le puteti spala cu solutie calduta de sapun.
19. Curatarea usilor de la dus
Usile de sticla ale dusului nu sunt de obicei aspectuoase. Isi recapata luciul daca stergeti sticla cu o carpa umezita cu otet.
20. Curatarea vaselor de teflon
Puteti indeparta petele din vasul confectionat din teflon daca fierbeti in el o cana cu doua linguri de praf de copt. Fierbeti 15 minute, apoi limpeziti vasul si uscati-l. Apoi puteti sa-l ungeti cu ulei de gatit.
21. Curatarea pantofilor fara crema
Daca doriti sa dati un lustru pantofilor, dar nu aveti la indemana crema pentru pantofi, luati o jumatate de ceapa si frecati cu aceasta incaltamintea, apoi lustruiti cu o bucata de carpa.
22. Curatarea periei de par
Peria se curata cel mai usor prin spalare cu sampon urmata de limpezire.
23. Curatarea razuitorului
Razuitorul marunt se poate curata usor astfel: lipiti un plasture in lungime, presati-l bine, apoi indepartati-l.
24. Curatarea tavii/tipsiei
Stergeti tava/tipsia inca calda cu putina sare si hartie, apoi frecati cu cateva picaturi de ulei. Puteti indeparta resturile de prajitura daca inmuiati tava in apa sau puneti o carpa umeda deasupra. Dupa cateva ore puteti indeparta resturile cu usurinta.
25. Curatarea vaselor din aluminiu
Vasele din aluminiu isi pierd cu timpul stralucirea si devin neaspectuoase. Ele isi pot recastiga frumusetea daca fierbeti in ele coji de mere sau cateva frunze de spanac, timp de cateva minute, apoi spalati-le bine. La exterior e recomandabil sa le spalati cu un amestec de praf de sapun si scrum de tigara in proportie de 1:1. Daca s-a ars ceva in vasul de aluminiu, umpleti-l cu apa si puneti cantitate mare de sare. Lasati sa stea asa peste noapte si a doua zi se poate indeparta cu usurinta.
26. Cutii de carton
Cutiile de carton se pot impaturi mai usor daca inainte umeziti muchiile, astfel se pliaza mai usor.
Saptamana viitoare: sfaturi practice si utile pentru gospodarie pe subiecte ce incep cu literele D-E-F.
(Multumiri Ana Maria Tepelus, Editura Aquila 93).
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie