Diversificarea alimentatiei este un proces treptat si indelungat. Fiecare copil este diferit, urmeaza ritmul copilului tau.
Laptele matern sau formula vor fi in continuare sursa principala de nutritie, fiind nevoie de minim 5-6 alaptari pe zi sau 500-600 ml de formula. Daca este posibil pregateste mancarea acasa cu produse proaspete. Este usor, hranitor si mult mai sanatos!
Etapa 1 – Pregatirea
- Principalul obiectiv este sa inlocuiesti doar o masa pe zi cu hrana solida. Decide care este momentul cel mai relaxant din zi, ca de exemplu, dupa-amiaza cand restul familiei nu este acasa.
- Ofera-i copilului doar jumatate din cantitatea normala de lapte pentru a-i potoli setea si foamea. Apoi incearca cu o cantitate mica de mancare pasata.
- Prepara pireuri din fructe sau legume. Evita condimentele! Poti prepara o cantitate mai mare pe care o poti depozita in frigider in recipiente de stocare.
- Nu te ingrijora daca copilul nu accepta mancarea de la bun inceput. Aceasta este o experienta complet noua pentru el. Fii calma si pregatita, deoarece va fi nevoie de o perioada de acomodare pentru aceasta noua si foarte diferita modalitate de hranire!
- Dupa cateva saptamani, dupa ce ai introdus mancare solida in dieta copilului, poti sa maresti treptat cantitatea de mancare de la o masa pe zi la doua. Cu cat introduci mai multa mancare solida, cu atat copilul va cere mai putin lapte. Totusi, nu uita ca laptele este o parte vitala din dieta copilului tau si este indicat sa continui cu acesta cel putin pana la 12 luni.
Bebelusul nu este deloc interesat de hrana solida?
- Daca bebelusul tau nu arata niciun fel de interes fata de mancarea solida, atunci asteapta si incearca alta data. Nu trebuie sa il obligi atunci cand nu este inca pregatit.
- Lasa bebelusul sa atinga mancarea din castronel sau lingurita. Incurajeaza-l sa se hraneasca singur si sa se joace cu mancarea.
- Ofera-i copilului o hrana diversificata. Acest lucru poate sa impiedice sa devina mofturos cand va creste.
Etapa 2 – Diversificarea
- De indata ce copilul tau este fericit cand mananca hrana solida, poti sa treci la urmatoarea etapa: hrana cu texturi diferite.
In momentul in care se face trecerea la hrana solida se recomanda ca la finalul mesei sa-i oferi si o canuta cu apa. Trecerea de la biberon la cana se face usor si natural cu ajutorul Canutei de intarcat de la Tommee Tippee. Acest lucru este posibil datorita formei asemanatoare cu biberonul, a supapei anti-curgere si a tetinei moale din cauciuc siliconat.
- De fiecare data cand familia se reuneste la masa ai grija ca si copilul tau sa fie prezent. Acest lucru il va ajuta.
Alimente ce pot fi incercate in aceasta etapa sunt:
- Carne alba si cartofi pasati;
- Produse lactate precum iaurt, branza de casa;
- Omleta din albusuri;
- Peste.
Castronul Tommee Tippee compartimentat iti va fi de mare ajutor in aceasta perioada, pentru separarea mancarii in functie de textura acesteia.
Etapa 3 – Independenta
- Odata ce copilul stapaneste „arta de a mesteca” poti incepe sa introduci bucati mici de mancare. Incurajeaza-l sa se hraneasca singur.
- In aceasta etapa principalul obiectiv este de a avea trei mese sanatoase pe zi.
- Desi copilul tau a devenit mai independent, niciodata nu trebuie sa-l lasi singur in timp ce mananca.
Copilul tau deja stie cum sa tina o lingurita. Este foarte important sa stii cum sa alegi lingurita potrivita.
- Sa fie din plastic;
- Sa nu fie adanca – in acest fel te asiguri ca mancarea ajunge la copil in gurita si nu ramane in lingurita;
- Manerul sa fie lung pentru o prindere mai buna;
- Cauta lingurite termosensibile Tommee Tippee, care isi schimba culoarea atunci cand mancarea este prea fierbinte.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie