In data de 11.11.2011 era prognozat al-nu-stiu-catulea sfarsit al lumii (al treilea, daca nu ma insel. Bineinteles ca nu s-a sfarsit lumea (drept dovada, azi, 21.11.2011 scriu acest post pe blogul meu), dar atata tam-tam s-a facut si la televizor, si la radio in jurul acestei date, incat in acea zi parca s-a atins apogeul acestei „cobiri”. La radio se vorbea despre cum isi petrec ascultatorii „sfarsitul lumii”, eu, avand treaba la bucatarie, ascultam, cu un ranjet in coltul gurii provocat de ideea acestui titlu „ingenios”, ce povestesc oamenii, in direct.
Se face tarziu. Vreau sa ma apuc sa dau cu aspiratorul si apoi sa imi culc fetita. Ma uit la ceas. E ora 13:30! Wow! Cand a zburat timpul? Repede, iau un covoras din camera sa-l scutur afara de scame si firimituri, cand, in prag raman socata: cand s-a pus ceata asa de repede? Mai fac un pas, am impresia ca miroase exact asa cum miroase seara, a cocs, e un aer irespirabil si …arata ca un nor!?!? Ma uit sa vad de unde vine si raman ca trasnita: acoperisul unor vecini tocmai a luat foc! Ma ingrozesc de ceea ce vad: pe hornul casei iese un fum gros si negru de fum, dar se vad si niste flacari mici la baza hornului. Imi dau seama, dupa cele cateva persoane care priveau din fata casei cum ia acoperisul foc, ca au fost chemati deja pompierii. Ma gandesc ca poate nu va fi asa de grav, doar pompierii vin de la cativa kilometri, sting focul si gata!…Dar norul de fum creste vazand cu ochii si flacarile se inalta, intetite de vant. In scurt timp strada toata este acoperita de fumul negru si dens, innecator, iar acoperisul vecinilor in flacari. Tabla tip ondulina ardea cu scantei, topindu-se rapid, oamenii din localitate se strang sa priveasca spectacolul terifiant…Sunt ingrozita de frica, bate vantul daca mai ia foc si alta casa, de ce nu mai apar pompierii? De fapt aceasta era intrebarea de pe buzele tuturor! CAND VOR APAREA SI POMPIERII??? In acea clipa, cablurile electrice s-au topit, cazand pe strada si prin copacii alaturati. Am ramas fara curent electric, dar mai important este ca o casa arde, practic intrgul acoperis a disparut mistuit de foc, zici ca s-a evaporat! Incep sa arda si peretii si abia acum, dupa 30 de minute, apare si masina de pompieri!!!Incep sa „raceasca peretii”, dar cumnatul proprietarului casei ii smulge furtunul din mana pompierului si stinge si ultimile flacari. Incet, incet, vecinii si ceilalti sateni se retrag la casele lor.
Asa mi-am petrecut „sfarsitul lumii”: asistand la o „demonstratie” de ce ar putea sa insemne adevarata apocalipsa, pe care insa cred ca niciun om nu are capacitatea de a o prezice.
Si azi ma cutremur la imaginile incendiului care mi-au ramas atat de clar in minte, dar ma bucur ca nimeni nu a patit nimic, ar fi putut fi 6 victime, 2 copii si 4 adulti.
Nu, n-a fost sfarsitul lumii, dar a- produs totusi un lucru tragic: sa ramai fara acopeis deasupra capului, mai ales ca iarna bate la usa, nu-i un lucru imbucurator, nu-i asa?
A fost o tragedie, una care s-ar fi terminat mai repede daca masina pompierilor ar fi ajuns intr-un interval mai decent, nu in 30 de minute, lungi, interminabile… Dar nu este vina lor, ci a rablei care poarta numele de „masina de interventii”. Din acelasi motiv, probabil, de cele mai multe ori, pompierii ajung la locul incendiului doar ca sa constate pagubele.
Sunt indignata. De ce? Pentru ca in loc sa se schimbe aceste masini invechite care iau curbele cu 10 km pe ora ca sa nu se rastoarne…schimbam in fiecare an parcul auto al „dragilor” nostri parlamentari! Oare chiar asa se uzeaza masinile de protocol ca trebuie innoite anual? Sau uzura morala a limuzinelor este cea care ii determina pe politicieni sa-si „lustruiasca” imaginea? Oare ce este mai important: sa arate impecabil acesti „distinsi” oameni din politica sau sa avem sansa de a salva niste vieti si casele unor oameni obisnuiti prin achizitionarea catorva masini de interventii rapide, care pot ajunge in timp util la locul incendiilor? De ce doar in orasele mari exista cateva asemenea autoutilitare, iar in rest…ce-o vrea Domnul? Nu mi se pare corect! Intr-adevar, in mediul urban, fiind o populatie mai numeroasa si riscul producerii incendiilor este mai mare. E logic. Dar ne-am permite, cred, sa avem cate o asemenea masina (Denis, am inteles ca se numesc) in fiecare localitate (si nu cate una la n localitati invecinate), asta daca nu ne-am mai grabi sa cumparam atatea limuzine, anual. Am dreptate, domnilor politicieni? Probabil ca daca ar asista cativa parlamentari la un incendiu (nu le doresc sa li se intample), dar daca ar privi doar un incendiu, sa vada cat este de devastator, mai ales cu sufletele oamenilor, s-ar gandi la o propunere de innoire a parcului auto al unitatilor de pompieri, ca sa previna aceste nenorociri, sau macar sa le diminueze efectele, pagubele si suferinta oamenilor, ca sa nu ne mai gandim si cate vieti omenesti ar putea fi salvate. Fiecare minut conteaza! Ganditi-va cat au contat cele 30 de minute pentru familia care a ramas fara acoperis in prag de iarna!