Pentru ca vrem sa creasca mari si sanatosi, cu o logica impecabila, un IQ peste medie si o imaginatie brici, copii au nevoie de o hrana corecta si foarte variata, care prin nutrientii continuti sa asigure o buna dezvoltare.
Trebuie sa-ti pui creativitatea la lucru zilnic. Alegand o alimentatie sanatoasa pentru cel mic, va puteti si voi schimba stilul de viata. Nu vrea sa manance? Fii cat mai calma si prezinta-i mesele cat mai aspectuos. Nu il forta, pentru ca poti produce daune mari si cel mic va ajunge sa refuze ora de masa. Dar pentru ca poti face o multime de combinatii colorate cu care sa iti atragi copilul in bucatarie, iata lista alimentelor sanatoase, care asigura sanatatea si buna dezvoltare a creierului sau.
1. Pestele gras cum este somonul, bogat in acizi grasi Omega 3, este o solutie a unei mese o data pe saptamana. Studiile spun ca acizii grasi sunt esentiali pentru buna functionare a creierului, rezultatele la testele de IQ fiind mai bune in cazul persoanelor care consumau alimente bogate in acizi grasi.
2. Carbohidrati. Creierul nostru foloseste 20% din necesarul de carbohidrati. Insa atunci cand asociezi carbohidratii cu zahar si grasimi, ca in cazul unei prajituri, efectul este de a „agita” creierul. Carbohidratii simpli din cerealele de ovaz, bogate in fibre, sunt foarte buni la micul dejun al copilului. Ii dai o excelenta sursa de energie pentru la gradinita sau la scoala. Ovazul contine si vitamina E, potasiu, zinc si vitamine din complexul B, adevarati combustibili pentru creier.
3. Legumele foarte colorate, bogate in flavonoizi cu efect antioxidant, sunt voinicii care mentin celulele nervoase sanatoase. Nu este dificil sa il convingi pe micut sa le manance. Daca ii prepari mese amuzante, cu figurine din legume, totul va fi mult mai usor. Masa trebuie sa fie foarte vesela, iar pachetelul de asemenea. Ce-ai zice sa ii dai la gradi sau la scoala sa rontaie si cateva fasii de morcov? Alta solutie este sa pui fasii de legume in sosuri, supe sau pe pizza. Prichindelul si/sau prichinduta ta sunt oricum obisnuiti sa manance legume, inca de la diversificarea alimentatiei.
4. Fructele dulci-acrisoare, cum sunt capsunele, fragii, murele, afinele, sunt si ele bogate in vitamina C si antioxidanti, asa ca pot inlocui cel putin o data pe saptamana o gustare de-a micutului. Cele mai bune zaharuri pentru creier sunt continute de fructe, asa ca pe langa cele antioxidante si benefice creierului, da-i zilnic micutului portii sanatoase de vitamine din toate tipurile de fructe. Pune bucati de fructe in iaurt, fa smoothie-uri delicioase sau sosuri de fructe pe care sa le pui dimineata pe painea prajita.
5. Laptele, iaurtul si branzica nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, daca vrem sa creasca sanatosi si voinici. Vitaminele B continute de lactate sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos, iar calciul ajuta la dezvoltarea si intarirea oaselor. Proteinele continute de lactate ofera si ele aminoacizii care asigura semnalul in creier de la o celula la alta. Ca hrana pentru creier adauga in alimentatie si oua, carne de vita, fasole, unt de arahide.