Mancarimi, usturimi, roseata… sunt cateva din simptomele care te chinuiesc cand apare un dezechilibru al florei vaginale cauzat de inmultirea excesiva a ciupercii Candida albicans. Este bine sa stiti ca aceasta nu este o boala cu transmitere sexuala, ci o micoza care poate fi declansata de stress, fluctuatii hormonale sau tratamente cu antibiotice.
Vaginitele cauzate de candida sunt cele mai frecvente, dar candidoza afecteaza, mai rar, ce-i drept si alte zone precum cavitatea bucala, cea anala, pliurile pielii sau sistemul digestiv, toate acestea pe fondul unei imunitati slabite. Daca infectiile candidozice recidiveaza frecvent, cu siguranta sistemul dumneavoastra imunitar are nevoie de ajutor. Incepeti o cura de intarire si urmati-o cu sfintenie cel putin o luna, de doua ori pe an. Fie ca alegeti aloe, grau, propolis sau alte remedii, candida nu o sa va mai dea tarcoale, iar daca totusi reapare, episoadele vor fi mult mai blande.
Datorita efectului antiinflamator si cicatrizant, aceste remedii trateaza cu succes candidoza, iar folosite preventiv, va feresc de recidive. Tratamentul prescris de medic poate fi „ajutat” de unul pe baza de plante. Galbenelele, musetelul, urzica-alba-moarta sunt doar câteva dintre plantele foarte eficiente în tratarea candidozei. Iata cateva plante care va vor reduce din neplacutele simptome ale acestei frecvente boli:
Galbenele
Beti o cana cu infuzie de galbenele inainte de fiecare masa. Se prepara dintr-o lingura de planta la o cana cu apa. Tot infuzia, de aceasta data preparata din doua linguri de planta (ca sa fie mai concentrata), se foloseste pentru spalaturi vaginale, dimineata si seara. Aplicati local unguent de galbenele. In caz de candidoza bucala, faceti garagara cu ceai de galbenele, de doua ori pe zi.
Faceti bai locale cu o solutie preparata din 10 ml tinctura de galbenele amestecata cu 100 ml de apa fiarta si racita. Tinctura se prepara din 20 g flori macerate, timp de opt zile, în 100 ml de alcool. Spalaturi locale cu infuzie preparata din doua linguri cu flori de galbenele la o cana cu apa.
Urzica-alba-moarta
Opariti o lingura de urzica-alba cu o cana de apa, lasati la infuzat zece minute si consumati ceaiul dupa fiecare din cele trei mese principale. Beti sase zile consecutiv doua cani cu infuzie de flori de urzica-moarta. Aceasta se prepara din jumatate de lingurita cu flori de urzica-moarta la o cana cu apa.
Faceti spalaturi locale cu infuzie preparata din 50 g de flori de urzica moarta la un litru de apa. Preparati un amestec din traista-ciobanului (30 g), urzica-moarta-alba (30 g), flori de galbenele (40 g). Opariti o jumatate de lingurita cu amestec cu o cana cu apa. Beti doua cani pe zi timp de zece zile.
Musetel
Baile in infuzie de musetel au un efect calmant. Adaugati trei linguri cu flori de musetel la un litru de apa (cand da in clocot). Dupa ce strecurati, turnati infuzia in cada umpluta pe sfert si faceti o baie de sezut timp de 15 minute.
Ceaiuri vindecatoare
Un amestec deosebit de eficient este cel alcatuit din 20 g flori de galbenele, 10 g frunze de urzica, 20 g coada-calului, 30 g urzica-moarta-alba, 20 g troscot. Preparati o infuzie dintr-o lingurita din acest amestec si o cana cu apa fiarta. Se beau zilnic, timp de doua saptamani, doua sau trei cani pe zi.
Si amestecul din 30 g flori de musetel, 30 g flori de galbenele, 20 g flori de iasomie, 10 g frunze de salvie si 10 g urzica-moarta-alba este excelent daca este folosit in uzul extern. Astfel, preparati o infuzie oparind cu un litru de apa 30 g amestec. Cu aceasta infuzie faceti spalaturi locale.
Irigatiile vaginale facute cu o infuzie dintr-un alt amestec de plante sunt foarte utile. Plantele folosite sunt musetelul, galbenelele, frunzele de salvie, urzica-moarta-alba, troscot, rachitan in proportii egale. Infuzia se prepara oparind 30 g amestec de plante cu un litru de apa.