- Nu se ia untul direct din untiera pentru a unge painea, ci se pune o bucatica pe farfuria proprie, apoi se unge painea, tinand-o deasupra farfuriei
- Dulceata si mierea nu se mananca direct din borcan, ci fiecare isi ia pe farfurie cat doreste, servindu-se de lingurita adusa la masa special pentru acest scop
- Mezelurile, taiate in prealabil in felii, se curata de coaja cu furculita si cutitul, in propria noastra farfurie
- Ciorbele se mananca numai cu lingura
- Ouale moi in coaja se mananca dintr-un paharel suport, cel mai adesea fixat pe o farfurioara. Se sparge coaja din varf, se indeparteaza partea de sus a oului cu lingurita si se pun cojile pe suport, sub ou, sau pe farfurioara
- Cartofii nu se taie cu cutitul si nu se zdrobesc cu furculita in farfurie. Exceptie fac cartofii copti in coaja, care se inteapa cu furculita si se curata cu cutitul
- Supele sunt servite in cesti sau boluri si se mananca cu linguri mici de supa. Daca suntem intre prieteni, putem bea prima jumatate a cestii, care este limpede si pentru restul supei folosim lingura
- Nu se raceste o supa prea calda sufland in ea
- Salata verde si andivele se aduc la masa gata taiate si preparate. Daca bucatile sunt prea mari, nu se duc la gura asa ci se taie cu cutitul
- Salata verde si andivele se mananca cat mai aproape de starea lor naturala, dar nu este o gresala sa le asezonam cu putin piper, otet, lamaie, sare sau untdelemn daca ni se par fade
- Nu aplecam farfuria pentru a lua ultima inghititura
- Nu se inmoaie painea in supa, si nici in sos
- La sparanghel nu se foloseste niciodata cutitul si se mananca numai partea frageda din varf
- Muraturile se iau cu furculita proprie din castron si se taie pe farfurie pe masura ce se mananca, la fel ca friptura. Gogonele se pot lua cu lingura, pentru a nu stropi comesenii cand le intepam cu furculita, si in farfurie se taie cu atentie din acelasi motiv, cu cutitul in dreapta si furculita in stanga
- Nu se musca din muraturi
Acum sunt citite aceste articole