Diversificarea – ordinea introducerii a alimentelor ?i cantitatea în func?ie de vârst?:
- 4 luni suc de morcov, mere, introducere în mod treptat;
- 4,5 luni ?i suc de piersici, ro?ii, struguri;
- 5 luni sup? de zarzavat cu 3-5 % f?in? de orez cu adaos de 2-3 % ulei de porumb sau de m?sline;
- 5.5 luni piure de legume(din cele fierte în sup?),piure de fructe(mere, piersici, banane);
- 5,5 luni carne mixat? (nu de porc), constituirea prânzului de ora 13 din sup? de carne cu carne ,alternând cu supa de legume, ulei, unt, în piure de legume
- 5,5 luni g?lbenu?ul de ou de 2-3 ori pe s?pt?mân? în sup? ;
- 6 luni brânza calcic? în sup? sau piure (uneori ?i mai devreme la copii cu deficit ponderal), se m?re?te granula?ia alimentelor;
- 7 luni iaurtul (bine acceptat de copil)
- 8-9 luni budinci cu brânz?, g?lu?te din gri?, pr?jituri de cas? cu aluat fraged, crème fierte, papana?i, pâine, peri?oare, m?m?lig?;
- 9 luni biscui?i, sos alb, sufleuri;
- 12 luni ou întreg, ?unc? presat? f?r? gr?sime, lapte vac?, brânz? de vaci fermentat?.
Recomand?ri în diversificarea alimenta?iei la sugar
- Sugarul trebuie s? fie s?n?tos în momentul introducerii unui aliment nou;
- Individualizarea primei diversific?ri – sugarului cu IP normal, va primii sup? de legume sau piure de fructe ( la 5 luni) – sugarul cu IP sub normalul vârstei poate primi un f?inos (nu gri?)
- Valoarea caloric? a preparatului s? fie de 65 – 70 Kcal/100 gr;
- Preparatul nou se va introduce în mod progresiv;
- Nu mai mult de un preparat pe s?pt?mân?;
- Apari?ia tulbur?rilor digestive face necesar? întreruperea preparatului pentru o perioad?;
- Aversiunea copilului fa?? de un aliment va face necesar? înlocuirea acestuia ?i nu for?area copilului;
- Alimentul nou trebuie propus ?i nu impus;
- Nou aliment nu va fi îndulcit;
Acum sunt citite aceste articole