Daca ai foarte mult par alb nu vrei sa cheltui foarte multi bani pentru a te vopsi la coafor, poti incerca sa-ti vopsesti parul singura.
Iata cum sa-ti vopsesti parul singura!
Intai de toate, asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie: vopsea la nuanta care trebuie (nu uita sa te asiguri ca numerele de pe cutie si cele de pe tubul din interior corespund!), un castronas pe care-l vei folosi numai pentru vopsea, o pensula pentru vopsit (se gasesc in comert si sunt ieftine, iar daca n-ai, te poti descurca si cu o periuta de dinti veche), un prosop uzat care de acum incolo va fi “prosopul pentru vopsit”, manusi de menaj (majoritatea vopselelor au manusi in cutie, dar sunt marci care n-au – ai grija sa verifici), un pieptene, clestisori de par.
Pasul 1: Amesteca vopseaua cu decolorantul in castron (sau in tub, daca folosesti vopsea cu aplicator).
Daca vrei sa-ti vopsesti si sprancenele acum e momentul, insa pune mai intai doar jumatate din decolorant, amesteca-l cu vopseaua, apoi aplica amestecul cu grija pe sprancene cu un betisor pentru urechi. Ai grija sa nu dai pe langa firele din sprancene. Dupa 10-15 minute, indeparteaza vopseaua cu un disc demachiant umed.
Pasul 2: Piaptana bine parul.
Pune pe umeri prosopul “de sacrificiu” si incearca sa-l prinzi cu un clestisor de par cat mai strans pe langa gat si cat mai aproape de linia parului de la ceafa, pentru a proteja pe cat posibil pielea de inevitabilii stropi de vopsea.
Ai grija sa porti o bluza inchisa in fata, ca sa nu o patezi cand o scoti de pe tine ca sa-ti speli vopseaua din par. Da, e recomandabil sa scoti bluza cand te speli pe cap, pentru ca sigur o vei stropi de vopsea.
Pasul 3: Unge-ti fruntea si tamplele pana la linia parului cu o crema grasa.
La fel si urechile. Astfel, daca depasesti cu pensula linia parului (si o vei depasi), vopseaua nu va intra in piele si va fi mult mai usor de indepartat cu un disc demachiant. Ai grija sa nu dai cu crema si pe par, pentru ca nu va mai prinde vopseaua.
Te mai poate interesa Coafuri par mediu. Tunsori in functie de forma fetei – FOTO
Pasul 4: Incepe intotdeauna cu cararea!
Ca o porti pe mijloc sau intr-o parte, e intotdeauna partea cea mai vizibila, asa ca incepe cu ea ca sa te asiguri ca nu scapa nici un fir din ea nevopsit, insa ai grija sa o duci pana la crestet de aceasta data. Aplica vopseaua cu pensula, dand bine la radacini, avand grija sa acoperi bine partea nevopsita si sa treci de ea cam cu doi – trei milimetri, pentru orice eventualitate.
Coboara apoi, pe rand, spre urechi, facand cu pieptenele carari paralele cu prima, la distanta de 2 cm – 2,5 cm una de alta. Aceste carari trebuie sa se opreasca tot in directia crestetului. Imagineaza-ti doua linii coborand dinspre crestet si terminandu-se de o parte si de alta a cefei. Acele linii sunt limita pana la care trebuie duse cararile din fata.
Pasul 5: Pune vopsea pe ambele parti ale cararilor!
Chiar daca ti se pare ca una din parti are deja vopsea de la o alta carare invecinata… mai bine mai pui o data decat sa descoperi dupa ce iti usuci parul ca ai ramas cu dare pe care n-a ajuns destula vopsea.
Daca ai parul lung, rasuceste suvitele deja vopsite la radacina si prinde-le cu clame sau clestisori ca sa nu te incurce.
Pasul 6: Dupa ce termini cu partea din fata, asigura-te ca crestetul e bine vopsit, dupa care treci la portiunea din spate.
De data aceasta, pentru a evita pe cat posibil pozitiile incomode, cararile vor fi orizontale, trasate intre cele doua linii imaginare pornite din crestet. Pentru ca nu avem ochi la ceafa, va trebui sa te bazezi pe simtul tactil: cu o mana vei localiza cararea de la spate, iar cu cealata vei aplica vopseaua cu pensula ghidandu-te dupa mana fixata pe carare. Cand vei simti perii pensulei si raceala vopselei pe pielea scalpului, vei sti ca esti unde trebuie si ca ai ajuns pana la radacina. Coboara astfel, carare cu carare, pana la ceafa, prinzand in sus suvitele deja vopsite la radacina. La sfarsit vopseste cu grija ceafa, dar nu iti fa iluzii ca nu vei depasi deloc linia parului. Din fericire, mare parte din vopsea se va duce la primul spalat, iar restul… va fi acoperit de coafura.
Daca vrei sa vopsesti parul pe toata lungimea lui, dupa ce ai terminat cu radacinile, asteapta 20 de minute si apoi vopseste si restul parului, luand suvita cu suvita si ghidandu-te tot dupa cararile facute pentru vopsitul radacinilor. Cand termini, mai stai 15 minute si apoi spala-te.
Pasul 7: Dupa cei ai terminat de aplicat vopseaua, cu mana inmanusata maseaza bine parul la radacina, pentru a te asigura ca a ajuns culoarea uniform peste tot.
Prinde tot parul cu un cleste de par si, daca ai, pune cu grija peste el o casca de dus din plastic. Daca nu ai, stiu persoane care isi infasoara parul in folie de plastic alimentara. Eu n-am incercat, insa am descoperit ca nu se intampla nimic daca-l las descoperit cat isi face efectul vopseaua, desi caldura acumulata sub casca de plastic se pare ca ajuta la fixarea mai rapida a vopselei.
Cat despre perioada de timp cat trebuie sa stai cu vopseaua pe cap… verifica prospectul din cutia cu vopsea. Insa, pana la urma, e chestiune de experienta. Depinde de marca de vopsea, de continutul ei, dar si de textura si culoarea naturala a parului tau. Mergi la inceput pe timpul recomandat de producatorii vopselei si vezi ce se intampla.
Pasul 8: Cand speli vopseaua din par, freaca bine scalpul, ca sa te asiguri ca e curat.
Nu fa economie nici de apa, nici de sampon, altfel te vei trezi cu fetele de perna patate de vopsea.
Sper sa-ti fie de folos aceste sfaturi din experienta mea dobandita cu greutate si nu uita: daca vrei sa-ti schimbi culoarea parului, apeleaza, totusi, la profesionisti! Rezultatul va fi muuuuult mai bun! Crede-ma!
Imagine de Arturs Budkevics de la Pixabay
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta