Este un lucru stiut ca persoanele ce sufera de diabet se confrunta cu un risc sporit de infarct sau accident cerebral, la varste mai mici decat in mod normal. Dar, studii recente arata ca asta nu este singura grija. O cercetare efectuata in Japonia arata ca diabetul mareste sansele de aparitie a maladiei Alzheimer sau a altor tipuri de dementa si boli degenerative la o varsta mai inaintata.
Diabetul, un risc major in boala Alzheimer
Studiul a avut ca subiecti mai mult de 1000 de femei si barbati peste 60 de ani. Analiza datelor a scos la iveala ca persoanele cu diabet aveau sanse de doua ori mai mari decat ceilalti participanti sa faca Alzheimer, in urmatorii 15 ani. Iar riscul sa dezvolte un alt tip de dementa erau de 1.75 de ori mai mare.
„Este important ca toate cadrele medicale sa inteleaga ca diabetul reprezinta un factor important de risc pentru toate tipurile de dementa.” spune Rachel Whitmer, doctor epidemiologist in departamentul de cercetare al organizatiei non-profit pentru sanatate „Kaiser Permanente Northern California”.
Whitmer, care studiaza factorii de risc ai Alzheimer-ului, subliniaza faptul ca sunt inca multe semne de intrebare despre legatura dintre diabet si dementa. Considera ca noul studiu a fost bine realizat si aduce la lumina dovezi importante ca persoanele cu diabet au risc marit, dar e nevoie de alte cercetari pentru a afla care este motivul.
Legatura intre diabet si Alzheimer
Exista mai multe posibile cai prin care diabetul poate contribui la dementa, pe care cercetatorii incearca sa le clarifice. Insuficienta producerii de insulina, care ridica nivelul glicemiei si adesea duce la diabet, afecteaza abilitatea organismului de a asimila o proteina (amiloid), care formeaza placi ce au fost legate de maladia Alzheimer. De asemenea, glicemia ridicata (glucoza) produce anumite molecule ce contin oxigen care pot afecta celulele nervoase.
In plus, glicemia si colesterolul joaca un rol important in intarirea si blocarea arterelor creierului. Aceasta problema este cunoscuta sub numele de arteroscleroza. Poate duce la dementa vasculara, blocajele arterelor si accidentele cerebrale distrugand celulele creierului.
„Un nivel ridicat al glicemiei este un factor de stres pentru sistemul nervos”, spune Dr. David Geldmacher, profesor de neurologie la Universitatea din Alabama. „Noile informatii despre legatura dintre Alzheimer si glucoza, ne arata ca trebuie sa avem grija cu nivelul glicemiei pe masura ce inaintam in varsta.
Studii mai vechi, ce dateaza din anii 90, au aratat ca persoanele cu diabet se confrunta cu risc marit de dementa, dar erau la inceput si aveau ca minus, definitii inconsistente ale acestor doua boli. Autorii acestui nou studiu, in frunte cu Dr. Yutaka Kiyohara, si-au propus sa elimine aceasta slabiciune prin utilizarea diagnosticului universal al diabetului, un test oral de toleranta la glucoza. Asta inseamna ca persoana testata trebuie sa consume o bautura cu zahar, dupa ce nu a mancat nimic in ultimele 12 ore, pentru ca apoi sa se masoare cata glucoza a ramas in sange dupa 2 ore.
La inceputul studiului, acest test a aratat ca 15% din participanti aveau diabet si 23% aveau prediabet. In urmatorii 15 ani, 23% dintre participanti au dezvoltat o forma de dementa. Aproape jumatate din acestia aveau Alzheimer.
Legatura dintre diabet si dementa s-a mentinut chiar dupa ce s-au luat in considerare si alti factori asociati cu ambele boli, precum varsta, sexul, tensiunea arteriala.
Urmatorul pas in cercetarile legate de acest subiect, este sa se afle daca controlul glicemiei si reducerea celorlalti factori de risc pentru diabetul de tip 2, reduce de asemenea si riscul de dementa. Dr. Whitmer si colegii ei au in curs de desfasurare diverse studii care investigheaza aceste intrebari.
Foto: dreamstime.com