Cum sa ai o relatie buna mama-fiica - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa ai o relatie buna mama-fiica

Sfatulparintilor » Adolescenți » Comportament și dezvoltare » Cum sa ai o relatie buna mama-fiica

E mama ta, esti fiica ei si nimeni si nimic pe lume nu poate schimba asta. Iar aceasta relatie n-ar trebui sa fie deloc complicata. Insa, de cele mai multe ori, e oricum numai simpla nu!

Te-a adus pe lume si de cand te stii ai fost legata de mama, in unele cazuri foarte strans, in altele, mai putin. Ce poate fi mai complex decat relatia mama – fiica?! Chiar daca te intelegi sau nu cu ea, intotdeauna exista ceva, chiar in subconstientul vostru, care va leaga pe viata una de cealalalta.

 

Asadar, mama si fiicaprietene sau adversare?

In primul rand, nu uita ca in lunile de sarcina cand te-a purtat in pantecele ei, sangele maternal te-a hranit si crescut pana la momentul in care ai vazut lumina pe lume. Fara acest sange nu te-ai fi putut dezvolta normal si nu ai fi supravietuit nicidecum.

Totusi, mama trebuie sa vada ca propria fiica este o fiinta umana total independenta si diferita, si nu o extensie a propriei persoane. Insa nu o data apar tensiuni intre cele doua; ca tu sa devii o fiinta pe picioarele sale, de multe ori e nevoie sa te distantezi de propria-ti mama, ca sa-ti dai seama ce vrei cu adevarat.

 

Exista si relatii exagerat de apropiate intre mama si fiica: te intelege si te asculta, te sustine in toate si iti este alaturi neconditionat. Vorbiti la telefon de mai multe ori pe zi si in cazul in care nu mai locuiti impreuna are in continuare o mare influenta asupra ta si a deciziilor pe care tu le iei. Ai o relatie speciala si emotionala cu mama. Doar ca in acest caz riscul e ca s-ar putea sa asezi aceasta relatie mai presus de multe alte lucruri si legaturi din viata ta, situatie care s-ar putea sa-ti dauneze pe termen lung, mai ales in alte relatii la fel de importante pentru tine. Mama ta pare sa stie totul despre tine, despre secretele si intimitatea ta, ceea ce s-ar putea sa nu convina unui eventual partener de viata. Asadar, n-ar fi rau sa limitezi oarecum aceasta legatura. Sa-ti iubesti mama e frumos si sanatos, atata timp cat nu afecteaza alte capitole ale vietii tale.

 

In schimb, relatia de rivalitate cu mama se desfasoara in termeni opusi.  Mereu conflictuala si abia reusesti sa schimbi doua vorbe cu cea care te-a adus pe lume. Nu-i impartasesti nimic din secretele tale si preferi sa va vedeti cat de rar se poate. Ca adolescenta nu poti uita cat de greu te intelegea si ti se pare ca de atunci oricum nu s-a schimbat nimic. Originile conflictului mama-fiica sunt de natura oedipiana. Ca sa-si seduca tatal, fiica incearca sa-si imite mama, in acelasi timp incercand s-o inlature. Desi pare sa nu aiba legatura cu nimic, totusi, baza acestei teorii explica de multe ori natura conflictului. Trebuie sa incetezi sa te tot compari cu propria mama si sa-ti gasesti propria identitate. Si sa incerci sa rezolvi dedesubturile vechi ale conflictului, altfel relatia va continua in acelasi fel toata viata.

 

Exista si relatia ideala, una de echilibru total intre tine si mama ta: nici prea apropiata, nici de dusmanie, ci exact asa cum trebuie sa fie ca sa te simti o fiica iubita, o mama si o sotie implinita, care sa te lase sa te dezvolti ca o femeie matura, sa evoluezi in propriul ritm si in propriul fel.

Daca totusi nu reusesti de una singura sa te edifici si sa rezolvi relatia conflictuala, ori nu reusesti sa pui limite in cazul unei relatii anormal de apropiate, noi iti sugeram sa apelezi la consiliere de specialitate. (Sursa: sofeminine.co.uk)

 

Foto: dreamstime.com

Data articol: 16/09/2011