Cand vine vara, numarul incidentelor cu copii la scaldat este in crestere. Fie ca e vorba de o baie in cine stie ce garla, lac, raulet sau chiar rau mai mare, piscina de la strand sau cea de-acasa, copiii trebuie tinuti tot timpul sub supraveghere. Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite si publicat luni in revista Pediatrics, in Statele Unite, in perioada 2001-2009 au fost inregistrate peste 200 de decese survenite prin inec in piscine. Nu mai putin de 94 la suta dintre acestea fiind in randul copiilor sub 5 ani. De altfel, inecul este, in SUA cel putin, cea de-a doua cauza de deces in randul copiilor.
Insa nu numai piscinele mari sunt periculoase, ci si cele portabile, gonflabile. „Multe dintre aceste incidente s-au petrecut in piscine gonflabile. Se gasesc peste tot, costa relativ putin, iar parintii incatati de aceste aspecte uita se se mai gandeasca si la siguranta copiilor”, a declarat dr. Gary A. Smith, directorul Center for Injury Research and Policy din cadrul Spitalului de Copii din Columbus.
Alte cifre ale studiului releva faptul ca parintii nu mai sunt nici macar pe jumatate atenti la copiii lor atunci cand se afla pe langa o piscina gonflabila, motivand faptul ca nu sunt foarte inalte si ca nu au cum sa pateasca ceva. Ceea ce este total gresit, te poti ineca chiar daca piscina are doar 30 de cm. Exista si cazuri in care copilul poate ramane cu sechele psihice si chiar cerebrale, cu toate ca a fost salvat, din cauza lipsei de oxigenare a creierului. Sunt suficiente cateva minute de neatentie pentru ca un copil sa se inece, mai ales din cauza faptului ca, atunci cand sunt mici, capul le este mult mai greu decat restul corpului, fiindu-le mai greu sa si-l ridice la suprafata.
Iata cateva sfaturi care va ajuta sa preveniti incidentele nefericite la scaldat.
1. Tineti tot timpul copilul sub supraveghere
Indiferent unde va aflati, la mare, la strand, la piscina proprie, nu va lasati copilul singur langa apa. Cateva clipe de neatentie pot fi fatale. Nu va bazati pe faptul ca stie sa inoate. Pot surveni oricand crampe musculare sau lovituri care sa-l impiedice sa mai inoate. De asemenea, nu va bazati pe colaci sau alte dispozitive gonflabile. Se pot dezumfla, sparge sau aluneca de pe corpul copilului.
2. Invatati copiii reguli de utilizare a piscinei
Copiii trebuie sa stie ca nu au voie sa alerge pe langa piscina, sa nu-i impinga pe ceilalti in apa si mai ales sa strige dupa „Ajutor” NUMAI daca e cazul. Aceste reguli se aplica si in cazul in care ai piscina acasa si cei mici au musafiri.
3. Invatati tehnici de resuscitare
Este foarte important sa stiti cateva tehnici de resuscitare ca sa fiti pregatiti in cazul in care se petrece un eveniment neplacut. Luati legatura cu cei de la Crucea Rosie Romania pentru a afla cum puteti face cursuri de prim ajutor.
Cand va aflati la mare trebuie sa aveti grija sa:
– inotati paralel cu malul, nu foarte departe de acesta
– nu adormiti in barci sau pe saltelele pneumatice. Curentii va pot purta departe de mal
– intrati in apa mai intai cu picioarele. S-au petrecut o multime de accidente din cauza faptului ca oamenii plonjau de pe pontoane, stabilopozi etc. si se loveau la cap sau coloana
– nu urcati intr-o barca daca nu aveti jacheta de salvare pentru fiecare „pasager”
– purtati jacheta de salvare cand mergeti cu ski jetul sau faceti alte sporturi nautice.
(Foto: dreamstime.com)
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025