Se pare ca dieta ta e mai sanatoasa decat ai crede. Condimentele pe care le consumi acum cu o usoara vinovatie, precum ketchupul sau sosul iute au, de fapt, beneficii secrete pentru sanatatea ta. Noi studii citate de Prevention.com arata ca anumite condimente si ierburi aromatice si nu numai ca dau savoare mancarii, dar pot ajuta la reducerea poftei de mancare, la digestie, la imbunatatirea memoriei si chiar la lupta cu cancerul si alte maladii.
Iata care sunt cele 9 condimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa:
Ketchupul – reduce riscul de boli cardiovasculare
Doza zilnica: 3-4 linguri
Cum functioneaza: Licopenul (un antioxidant extrem de puternic care se gaseste in ketchup) incetineste procesul care duce la ateroscleroza. Toate sortimentele de ketchup contin licopen, insa un studiu arata ca marcile organice au cu 60% mai mult licopen pe gram decat celelalte varietati. In plus, ketchupul organic are cele mai ridicate niveluri de vitaminele A, C si E.
Idei de servire: Foloseste ketchupul cel mai inchis la culoare pe care il gasesti pentru ca are cel mai mult licopen. Poti sa-l folosesti simplu sau poti sa faci un sos rusesc combinandu-l in parti egale cu maioneza light. Amesteca-l cu usturoi taiat marunt si ierburi aromatice pentru a marina puiul la gratar.
Mierea de hrisca – intarzie imbatranirea
Doza zilnica: 2-4 linguri
Cum functioneaza: Mierea inchisa la culoare, cum e cea de hrisca sau de afine, contine cei mau multi antioxidanti, spun cercetatorii. Antioxidantii protejeaza celulele de efectele devastatoare ale radicalilor liberi si pot reduce riscul de boli de inima, cancer, scaderea capacitatii cognitive si degenerarea maculara, care afecteaza vazul unor persoane pe masura ce inainteaza in varsta.
Idei de servire: Mierea are o aroma foarte puternica, asa ca adaug-o in doze mici in cerealele de dimineata, in iaurt, ceai si chiar poti s-o folosesti in loc de zahar. Poti s-o pui si in sosurile de salata pe care le faci in casa pentru o usoara dulceata adaugata preparatului.
Rozmarinul – elimina cancerigenii din alimentatie
Doza zilnica: 1-2 linguri
Cum functioneaza: rozmarinul minimalizeaza sau elimina carcinogenii care se formeaza atunci cand gatesti anumite alimente. Un studiu facut de Universitatea Statului Kansas a aratat ca, aromatizand carnea de vita cu rozmarin inainte sa o pui pe gratar, reduci cu 30 pana la 100% substantele cancerigene care se formeaza prin prepararea carnii pe gratar. Savantii danezi au obtinut rezultate similare adaugand rozmarin in aluat. Acrilamida, un compus potential cancerigen, se formeaza in alimentele bogate in carbohidrati atunci cand acestea sunt expuse la temperaturi de peste 121 de grade Celsius. Incorporand doua linguri de rozmarin uscat in fiecare kilogram de faina, savantii au redus acrilamida cu mai mult de 50%. Ei cred ca antioxidantii din rozmarin cauta si anihileaza compusii nocivi.
Idei de servire: Adauga 1-2 linguri de rozmarin uscat la fiecare kilogram de carne pe care il gatesti. Mai poti si sa freci carnea inainte de a o coace, praji sau pune pe gratar cu urmatorul amestec: mustar de Dijon, usturoi, rozmarin taiat marunt si sare de mare grunjoasa. Daca vrei sa gatesti pui sau curcani intregi umple-i cu citrice si crengute de rozmarin, apoi baga-i la cuptor.
Hreanul – detoxifiaza organismul
Doza zilnica: ¼ lingurita
Cum functioneaza: Compusii din radacina si frunzele hreanului (glucozinolati) pot imbunatati capacitatea ficatului tau de a elimina carcinogenii si pot opri cresterea tumorilor. Hreanul este una dintre cele mai bune surse naturale de glucozinolati – are de pana la 10 ori mai multi decat brocoli, care se afla pe locul doi in topul surselor naturale ale acestor compusi.
Idei de servire: Amesteca hreanul cu ketchup pentru a face un sos de friptura sau cartofi copti, amesteca-l cu mustar pentru a-l folosi in sandvisuri sau adauga-l in iaurt ca sa-l servesti ca sos alaturi de miel sau peste. La petreceri, poti face un sos in care invitatii sa inmoaie gustarile din: o cana de iaurt simplu, o jumatate de cana de marar taiat marunt, 3 linguri de hrean ras si jumatate de lingurita de sare.
Uleiul de masline – imbunatateste memoria pe termen lung
Doza zilnica: cateva linguri
Cum functioneaza: Uleiul de masline este o sursa excelenta de acid oleic, un acid gras omega-9 care este transformat prin digerare in hormonul OEA, care mentine sanatoase celulele creierului. Un studiu a aratat ca soarecii hraniti cu OEA au tinut minte mult mai bine cum sa indeplineasca doua sarcini date decat soarecii care nu fusesera hraniti cu hormonul respectiv. Cercetatorii cred ca OEA e crucial pentru transformarea memoriei pe termen scurt in memorie pe termen lung, adica ajuta la pastrarea amintirilor in creier uneori pentru tot restul vietii.
Idei de servire: Picura ulei de masline in salate, legume la gratar sau fierte, sau amesteca in el usturoi pisat si un praf de sare si unge painea prajita cu aceasta combinatie. O alta idee ar fi sa amesteci in blender parti egale de ulei de masline, otet balsamic si apa cu cativa stropi de lamaie in ea si sa servesti acest sos alaturi de gustari sanatoase si dietetice precum jumatati de ridichi sau fasii de castraveti, numai bune de inmuiat in sosul respectiv.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025