Mersul la ginecolog este, pentru multe femei, o corvoada. Sentimentele pe care acestea le traiesc atunci cand intra intr-un cabinet sunt un amestec de jena, discomfort si stres. Numai ca lipsa acestei educatii poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
Potrivit statisticilor, in lume, la fiecare doua minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin.
In plus, de multe ori ginecologul este transformat in bau-bau de catre parintii care-si ameninta fetele ca le vor supune unui control pentru a se asigura ca sunt inca virgine. Suntem in secolul XXI, asa ca e timpul sa renuntam la prejudecati si sa ne educam fetele ca un consult ginecologic e ceva normal si mai ales vital si nicidecum rusinos sau o modalitate de a le controla viata sexuala.
Prima vizita la ginecolog se face intre 13 si 15 ani sau cand fata devine activa din punct de vedere sexual. Pentru majoritatea adolescentelor nu este necesar examenul pelvian. Totusi, daca fiicei dvs nu-i vine ciclul sau are menstre dureroase, secretii vaginale neobisnuite sau alte probleme care tin de sanatatea aparatului reproducator, este indicat un examen pelvian. Un astfel de control ii poate cauza tinerei stari de tensiune, rusine si chiar teama. Tocmai de aceea, explicandu-i si vorbindu-i cat mai deschis despre importanta vizitei la ginecolog si raspunzandu-i pe intelesul ei la toate intrebarile pe care le adreseaza, fata se va simti in siguranta si, incet-incet va trece peste aceste bariere emotionale.
Citeste si: Pilule anticonceptionale: 8 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre contraceptive
Fata trebuie sa inteleaga ca nu se duce la doctor pentru ca este bolnava. Explicati-i ca vizita la un ginecolog poate avea trei scopuri:
Informarea.
Va primi din partea specialistului raspunsuri la orice intrebare legata de sex, sexualitate, schimbari fiziologice si menstruatie.
Prevenirea.
Va invata de la o persoana avizata cum poate preveni sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuala.
Tratamentul.
Daca are probleme ale aparatului genital, medicul va descoperi cauza acesteia si ii va oferi remediile necesare.
Alegeti cu atentie medicul ginecolog la care fiica dvs se duce prima data. Acesta trebuie sa fie o persoana dispusa sa-i acorde toata atentia si sa-i ofere tot sprijinul necesar pentru a trece peste emotiile acestui examen.
Nu rata nici: E normal? 5 intrebari frecvente despre sex rezolvate de specialisti
In plus trebuie sa fie o persoana de incredere, care sa-i ofere adolescentei sfaturi competente.
– Hotarati impreuna cu fiica dvs medicul la care urmeaza sa mergeti. Intrebati-o daca prefera ca ginecologul sa fie barbat sau femeie, tanar sau batran.
– Lasati-o singura, daca vrea, cu ginecologul. In acest fel ii veti da mai multa incredere si va putea sa fie cat mai sincera cu el, fara sa se simta rusinata de prezenta dvs.
– Sfatuiti-va cu medicul de familiei in gasirea unui ginecolog bun
– Nu ezitati sa puneti intrebari ginecologului la care urmeaza sa va duceti fiica. Intrebati-l daca are experienta in consultarea adolescentelor si mai ales a celor care n-au experienta vizitei la ginegolog. Intrebati cate persoane vor fi in sala de examinare. Impartasiti-i fetei raspunsurile la toate aceste intrebari pentru ca ea sa stie la ce sa se astepte.
– Nu va fie teama sa intervievati mai multi specialisti pentru a-l gasi pe cel mai potrivit pentru fiica dvs.
Imagine de gornostai_nastya de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie