Cacaoa a fost folosita drept medicament inca din urma cu doua mii de ani, de pe vremea civilizatiilor azteca si mayasa, cand, sub forma de ciocolata lichida, era considerata hrana zeilor. In Evul Mediu a fost importata in Europa si sunt consemnate peste 100 de utilizari ale ei ca medicament.
Cercetari recente arata spre cacao ca fiind una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti, mai bogata chiar decat ceaiul si vinul rosu.
Savantii de la Universitatea Cornell, citati de womenfitness.net, sustin ca o cana de cacao calda (facuta din pudra de cacao, nu ciocolata calda la plic) e cea mai buna metoda de a obtine cele mai mari beneficii din cacao si de a ne alimenta organismul cu antioxidanti, substante care lupta cu bolile de inima, cancerul si imbatranirea.
Desi multe alte produse contin cacao, dintre care cel mai indragit e ciocolata, cercetatorii spun ca a consuma cacao in forma lichida e cel mai bun mod de a beneficia de toate calitatile sale utile pentru sanatatea noastra. Asta deoarece o tableta de ciocolata de 40 de grame contine aproximativ 8 grame de grasimi saturate, pe cand o cana medie de cacao calda contine doar 0,3 grame.
Citeste si: Unt de cacao: 7 beneficii si utilizari
Ce boli previne cacaoa
Cacaoa in stare pura (consumata de noi sub forma de pudra in diverse preparate, inclusiv ciocolata calda) reduce riscul de atac cerebral, stop cardiac, cancer si diabet la sub 10%, si are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Ideal e ca pudra de cacao sa fie consumata in preparate cu cat mai putine ingrediente grase sau zaharuri, deoarece in astfel de preparate continutul de cacao e scazut fata de o cana de ciocolata calda.
Cacaoa naturala contine cantitati mari de epicatecina, un flavonoid extrem de important si benefic pentru organism, datorita, printre altele, capacitatii sale de a relaxa tesutul vaselor sanguine. Rezultatul e o circulatie sanguina mult imbunatatita, avand drept consecinta scaderea dramatica a riscului de boli cardiovasculare. Alte efecte pozitive ale epicatecinei: scade riscul formarii cheagurilor in fluxul sanguin, impiedica formarea placii aterosclerotice, reduce hipertensiunea.
Actiunea de antioxidanti a flavonoizilor din cacao inlatura mare parte din radicalii liberi din organism, molecule responsabile de imbatranire, maladii degenerative si numeroase alte boli, insa cercetarile recente au dovedit ca efectele benefice ale cacaoei nu tin doar de actiunea sa ca antioxidant. Savantii cred ca substantele din cacao pot fi folosite si pentru a lupta impotriva bolilor inflamatorii si ale sistemului imunitar.
Nu rata nici: Cum te ajuta ciocolata la raceala si gripa
foto: Depositphotos.com
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta