Oreste Teodorescu este, fara nici o indoiala, genul de parinte dorit de absolut totii copiii din lume: un partener loial care nu-si impune punctul de vedere prin traditionalul Traiesti in casa mea si faci exact cum iti spun eu. Dimpotriva, Oreste a abordat modelul argumentatiei si, in plus, in cazul in care Sabina este cea care a avut dreptate, nu-i este teama sa recunoasca ca a gresit.
– Cum definesti tu relatia dintre tine si fiica ta? Esti tatal ei, prietenul ei…?
Diferenta biologica si filosofica de varsta dintre noi ne-a facut sa abordam mai degraba o relatie de camaraderie decat de subordonare parinte – copil. Sunt in primul rand prietenul ei, dar imi exprim autoritatea de parinte prin protectie si… umor!
– Poate afecta autoritatea parintelui prietenia cu copilul?
Cred ca respectul se dobandeste, nu este un “dat”. Simplul fapt ca esti un parinte autoritar nu garanteaza o buna “modelare” a copilului. Noi ne-am bazat intreaga educatie oferita copilului pe argumentare. Suntem convinsi ca adultul isi extrage “baza actiunilor sale” din primii 7 ani ai copilariei.
– Ai o fiica adolescenta. E timpul “pretendentilor”? Te-ai gandit, pe vremea cand Sabina era mai mica, cum o sa fie acest moment? Esti pregatit pentru baietii care iti vor curta fiica de-acum inainte?
Pai am avut timp sa ma obisnuiesc de pe la 12 ani… Sabina implineste anul acesta 16 ani, deci este evident ca m-am specializat in abordarea frontala a “pretendentilor”. Din fericire pentru mine, dar din pacate pentru bietii baieti, fiica-mea este Scorpion cu ascendent in Fecioara, asa ca “vai si amar de bietii amorezi!”
– Care a fost cel mai greu moment in timpul exercitarii “meseriei” de tata?
Nici unul. Toate momentele au fost provocatoare, dar aducatoare de imense bucurii!
– Cu ce probleme te confrunti tu ca tata de adolescenta si cum le rezolvi? Crezi ca ar fi fost mai usor ca tata de baiat, la varsta asta?
Cred ca nu are nici o importanta. Comunicarea se realizeaza intre fiinte, nu intre sexe, caste, categorii sociale, etc. Pana acum, nu ne-am confruntat cu probleme insurmontabile. Avem zambetul si ludicul de partea noastra. Cand privesti viata ca pe un joc, si ii intelegi regulile, incepi sa nu mai ai probleme!
– Cum v-ati impartit tu si sotia ta rolurile in cresterea si educarea fiicei voastre?
Jucam aceeasi carte: prieteni cu argumente!
– Cand ati inceput voi sa vorbiti cu Sabina despre sex? Cat de important este pentru copii sa discute cu parintii despre acest subiect?
Este foarte importanta comunicarea in dimensiunea acestui subiect. Pe la 14 ani, am sfatuit-o pe Sabina sa ne faca un semn discret cand vrea s-o "stergem" cateva ore de acasa, caci este mult mai bine pentru o fata sa-si inceapa viata erotica pe un "teren" pe care-l controleaza, la ea acasa, cu baie, cu asternuturi curate… Am abordat o politica transparenta. Prefer sa fumeze cateva tigari relaxata, decat sa "sudeze" filtru dupa filtru in anonimat!
– Sabina este suficient de mare ca sa ia decizii de una singura. Ce ii spui cand o hotarare de-a ei iti pare din start sortita esecului? Cum iti impui punctul de vedere?
Intram in razboiul argumentelor!
– Daca ai luat o hotarare care s-a dovedit a nu fi foarte buna iti recunosti greseala?
Intotdeauna.
– E OK ca un parinte sa recunoasca in fata copiilor ca a gresit?
Pai, altfel ce model reprezinti? Cum ai putea sa-i ceri copilului tau adevar si caracter, daca tu nu le ai?
– Care a fost cea mai aspra pedeapsa pe care i-ai aplicat-o fiicei tale?
I-am aruncat un telefon mobil…
– Facand un “bilant”, ce meserii ai trecut de-a lungul timpului in lista de dorinte a fiicei tale?
N-are importanta ce cred eu. Viata ei ii apartine. Sunt convins ca va alege ce-i mai potrivit pentru ea.
– Care a fost cea mai mare traznaie pe care a facut-o fiica ta?
A “disparut” de acasa vreo patru ore, iarna, plecand doar in maieu…
– Fiica ta are 16 ani. La ce ora trebuie sa fie cel mai tarziu in casa? Daca ar fi fost baiat am fi vorbit de o alta ora?
N-am pus niciodata problema in acesti termeni.
– Site-urile de socializare sunt mai mult decat la moda. Ai discutat cu fiica ta despre pericolul aflat in spatele unui “amic” de pe chat?
Pai noi avem de invatat de la copii in materie de gadgeturi. Ce autoritate am avea, cand noi inca ne prindem “urechile” prin spatiile virtuale, iar generatia copiilor nostri acceseaza site-urile de socializare de la 7-8 ani?!
– Apar din ce in ce mai multe cazuri de adolescenti care cad victime consumului de etnobotanice. Ce ar trebui sa facem noi, ca parinti, pentru a-i tine departe de astfel de “ispite”?
Sa le explicam cu argumente solide care sunt capcanele… Insa nu militareste si stupid!
– Ce sfaturi pe care tu le-ai primit de la parintii tai, vrei sa le transmiti mai departe Sabinei?
Parintii mei au fost impecabili in acest rol si am invatat de la ei ca cel mai mare dar pe care l-am primit de la Dumnezeu este libertatea!
Foto: arhiva personala. Copierea si utilizarea acestor fotografii fara acordul Sfatul Parintilor este interzisa.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta