Afla ce beneficii importante au florile de tei pentru viata ta - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Afla ce beneficii importante au florile de tei pentru viata ta

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Afla ce beneficii importante au florile de tei pentru viata ta

Proprietatile vindecatoare ale teiului sunt cunoscute inca din vechime, cand se foloseau in scopuri medicinale coaja, frunzele si seva, iar mai tarziu au inceput sa fie intrebuintate si florile. La noi, prezinta interes terapeutic numai florile de la trei specii: teiul rosu, teiul alb si teiul cu frunza mare.

 

Teiul contine substante mucilaginoase, o cantitate mica de ulei volatil, flavonoide, gume, tanin, zahar, colina si acetilcolina. In uleiul volatil se gaseste un alcool alifaticfarnesolul – care imprima florilor de tei mirosul placut caracteristic. Trei specii de tei prezinta interes terapeutic la noi. Teiul rosu este cel mai raspandit in tara noastra. Creste pe solurile brune si este o specie de semiumbra. Teiul alb are pretentii mai ridicate fata de temperatura, fiind destul de rezistent la seceta. Teiul cu frunza mare este mai rar, mai pretentios fata de caldura si lumina. Se intalneste la limita dintre campie si deal, pe soluri fertile.

 

 

Proprietati terapeutice

Teiul are actiune sudorifica, antitermica, emolienta si expectoranta. Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. Continutul de ulei volatil confera florilor de tei proprietati neurosedative si antispastice, fiind utilizate ca sedative in insomnii, stari anxioase si iritabilitate. Intern, planta se utilizeaza sub forma de infuzie: o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5-10 minute si se beau 3-4 ceaiuri caldute pe zi indulcite cu miere de albine. Pentru efectul sedativ, se bea o cana cu o jumatate de ora inainte de culcare.

 

 

Utilizari externe

Datorita actiunii sedative si decongestive, florile de tei sunt folosite sub forma de bai pentru linistirea copiilor nervosi si a bolnavilor de tuse convulsiva. Pentru bai, se prepara o infuzie din 600 g de produs uscat la 3,5 litri de apa clocotita. Dupa strecurare, lichidul rezultat se amesteca cu apa din cada care trebuie sa aiba temperatura de 36 grade C. Se sta in cada 20-25 min. Ceaiul de flori de tei, la care se adauga bicarbonat de sodiu, este utilizat sub forma de gargara in inflamatii ale amigdalelor. Se face infuzie din 25 g de flori la 250 ml apa clocotita, la care se adauga 5 g de bicarbonat de sodiu. Gargara se face cu ceaiul cald. Se pot folosi comprese inmuiate in ceai de tei pentru combaterea cearcanelor, tinandu-se pe ochi timp de 15-20 minute. Asociate cu musetel si menta, florile de tei usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica. Teiul intra in compozitia ceaiului calmant, a celui impotriva tulburarilor cardiace, ceaiului pectoral 2, a ceaiului sudorific, la prepararea apei de tei si in compozitia unor preparate magistrale. O cura obisnuita dureaza intre 6 si 8 saptamani.

 

 

Tinctura de flori de tei

Teiul mai poate fi folosit si sub forma de extract gemoterapic, mai exact extract vegetal din muguri de tei argintiu. Acest produs este recomandat pentru afectiuni psihice, cardiovasculare, hepatice si biliare. De asemenea, preparatul este un adjuvant in: distonie vegetativa cu manifestari de anxietate; insomnia adultului si copilului; emotivitate; tranchilizant in alergii, prurit nervos; tulburari cardiace date de stres, nervozitate; hipertensiune arteriala; dischinezie biliara hipertonica; colite spastice; cistalgii la femei anxioase sau cu nevroza obsesionala asociata frecvent cu frigiditate; tulburari depresive cu anxietate datorate contraceptivelor.

Administrare: copii – 10-20 picaturi, in putina apa, seara; adulti – 50-70 picaturi, in putina apa, de 2-3 ori pe zi sau 20-40 picaturi, in putina apa, in caz de efect paradoxal de usoara excitatie.

 

 

Extractul hidroalcoolic de tei

Extractul hidroalcoolic de tei are actiune neurosedativa, antispastica, emolienta (fluidifica secretiile bronsice), sudorifica, antipiretica, diuretica. Indicatii: Intern – stari de nervozitate, agitatie, stari de panica, palpitatii, surmenaj intelectual, insomnii, stari gripale, bronsite, tuse spastica, nevralgii, migrene, cefalee, adjuvant in hipertensiunea arteriala de cauza psihogena. Se administreaza 25 picaturi de extract diluate in 50 ml apa, de 2 ori pe zi. Extern – convulsii febrile la copii, convalescenta, astenie. Se foloseste sub forma de comprese, cataplasme, masaj cu extract diluat 1:1 in apa fiarta si racita.

Data articol: 26/06/2012