Cu totii facem cumparaturi: o data la doua saptamani, la o saptamana sau chiar cateva zile, intocmim liste cu cele de trebuinta casei si familiei noastre. Aproape mereu, din listele noastre face parte carnea, sub toate formele ei: carne pentru gatit, mezeluri sau specialitati din carne. Specialistii in chimie alimentara ne ofera cateva reguli esentiale in alegerea celor mai proaspete si de calitate produse din carne.
Culoarea, esentiala cand alegeti mezelurile si produsele din carne
Nu o data se intampla ca, aflati in fata galantarului de mezeluri, sa vrem sa cumparam cremwursti. De obicei ne fac cu ochiul cei mai rozalii dintre ei, cei care au o culoare vie, care le confera un aspect placut ochiului. Nu inseamna ca am facut alegerea potrivita. Cand vreti sa cumparati cremwursti din piept de pui, ganditi-va la cum arata pieptul de pui si ce culoare are el. Cumparati cremwurstii cei mai apropiati de culoarea naturala a pieptului de pui. Acelasi lucru este valabil si pentru cremwurstii din porc. De fapt, criteriul se poate aplica pentru marea majoritate a mezelurilor: feriti-va de cele puternic colorate, care se abat mult de la culoarea naturala a carnii.
Condimentele va pot pacali cand alegeti mezelurile si prousele din carne
Multora ne plac mezelurile cu un gust mai pronuntat, mai usturoiat, mai picant. Atentie, de foarte multe ori, o cantitate mare de usturoi poate ascunde lipsa de prospetime a carnii din care a fost facut mezelul respectiv. Usturoiul poate acoperi (si, astfel, pacali) cu destula usurinta un miros neplacut de carne veche.
Umiditatea arata ca mezelul a fost injectat
La noi in tara, mezelurile sunt impachetate in hartie (cerata sau simpla). Oricum, uitati-va cat de multa apa sau umezeala ramane pe hartia in care au fost impachetate feliile de mezeluri. Sigur vi s-a intamplat uneori ca hartia respectiva sa fie complet uda; asta inseamna ca mezelul a fost exagerat de mult injectat si ca, de fapt, cumparati solutia injectabila la acelasi pret cu kilogramul de carne.
Urmele de ace indica faptul ca mezelurile au fost injectate cu saramura
La foarte multe sortimente de sunca se pot vedea cu ochiul liber urmele de ace prin care sunca respectiva se injecteaza cu saramura. Cumparati sunca cu cele mai putine urme de ace, caci e foarte putin probabil sa gasim un mezel complet neinjectat (doar cele bio 100% indeplinesc acest criteriu). La kaizer, de exemplu, injectarea se vede in tesut, adica acolo unde se imbina partea de carne cu stratul de grasime. De obicei tesutul e rupt si apos.
Mezeluri pe care ar trebui sa le eviti
Pe cat posibil, mezelurile care au la baza asa numitele “paste fine”, adica parizerul, cremwurstii, polonezii. Aceste paste fine sunt cel mai usor de falsificat in industria alimentara; in loc sa contina carne curata, in pasta respectiva se pot amesteca cu usurinta proteine de soia, sorici si alti inlocuitori din carne.
Pretul poate fi un indicator al calitatii mezelurilor
Cu toate ca se spune ca nu mereu reprezinta o garantie a calitatii, in cazul produselor din carne ramane, totusi, un element foarte important. Daca mergeti sa cumparati mici, de exemplu, nu va bucurati niciodata ca ati gasit pasta de mici care costa sapte lei kilogramul. Ganditi-va logic: pretul unui kilogram de mici trebuie sa coste CEL PUTIN cat un kilogram de carne, asta daca contin cu adevarat carne. Daca va opriti intr-o drumetie si-i cumparati gata facuti, evitati micii exagerat de mari care costa putin. In general, micii foarte umflati pe gratar, contin o cantitate prea mare de bicarbonat, care va poate da necazuri digestive.
Sfat pentru parinti: evitati, atat cat este posibil, sa dati copiilor ORICE FEL DE MEZELURI. Ele contin aditivi alimentari – celebrele E-uri- mult mai greu de metabolizat de catre copii decat de catre adulti.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie