Prima sarcina este un amalgam de sentimente. Pe de o parte traiesti bucuria de a lua parte la un miracol, pe de alta parte traiesti teama de a nu da gres in meseria de parinte. Apoi apare bucuria de a simti copilul miscand, dar si teama cand mai ia si el o „pauza”. Mai tarziu se instaleaza teama de nastere, dar, indiferent prin cate ai trece, nimic nu se compara cu bucuria de a-ti tine pentru prima data copilul in brate. Giulia Nahmany, prezentatoarea emisiunii Transformarea, de la TVR 1, vorbeste despre sarcina si despre printesa ei, Caroline, in varsta de doua luni.
Cum ai reactionat cand ai aflat ca esti insarcinata?
Am fost atat de fericita! Visul meu de a deveni mamica incepea sa prinda contur, am inceput sa visez cu ochii deschisi la ziua cand imi voi tine bebelusul in brate si nu ajunsesem nici macar in luna a doua! Ma vedeam deja mama de familie, imi plimbam copilul, il leganam, il duceam la scoala chiar. Am sarit in sus de bucurie, pur si simplu. Mai ales pentru ca simteam ca sunt insarcinata, cred ca am stiut din prima clipa ca sunt. Mi-am dorit mereu familia mea, copiii mei, mai ales cand l-am intalnit pe barbatul vietii mele.
Cat a fost de greu/usor pe perioada sarcinii? Ai avut greturi, pofte?
Am avut si zile mai putin bune, dar, per total, nu am avut o sarcina dificila. Nici nu a curs totul lin, in primele si ultimele luni mai ales. Pofte? Da, salata de rosii as fi mancat-o si noaptea! Fructele nu-mi lipseau de la nici o masa, le-as fi mancat mereu, simteam ca-mi fac bine, ma racoreau – sa nu uitam ca am prins vara israeliana cand eram in ultimele luni de sarcina si erau calduri foarte mari. Greturi aveam mai ales cand se intampla ca in preajma mea sa fie fumatori, atunci plecam, dispaream.
Ce iti facea rau, ce iti facea bine?
Imi facea rau si sa vad oameni cu pachetul de tigari in mana. Nici eu si nici sotul meu nu suportam acest obicei nefericit, dar in perioada sarcinii imi devenise de-a dreptul odios. Imi facea bine sa ma plimb, sa citesc in liniste nenumarate carti despre bebelusi si sa ma odihnesc mereu dupa-amiaza.
„Mananci pentru doi!”, din pacate multe sunt adeptele acestui proverb. Ce trebuie facut pentru a iesi din mintea tutoror aceasta zicere foarte daunatoare si look-ului, dar mai ales sanatatii?
Trebuie inteleasa mai bine ideea ca bebelusul tau nu mananca cu tine la masa si nici nu trebuie sa aiba portia lui langa portia ta. Se hraneste exact cu ceea ce are nevoie din ceea ce mananci tu! Si tocmai pentru asta ceea ce mananci trebuie sa fie plin de substantele nutritive necesare fiecarei etape a dezvoltarii lui. Vitaminele si nutrientii necesari dezvoltarii armonioase a fatului ii gasesti cu siguranta daca respecti cele patru categorii de baza in alimentatia sanatoasa: fructele si legumele, cerealele, produsele lactate si proteinele. Uite, iti dau un exemplu: proteinele formeaza muschii, tesuturile, enzimele, hormonii si anticorpii pentru mama si copil. Ouale, nucile, fasolea uscata si mazarea sunt alimente bogate in proteine si contin vitamina B si fier care este important pentru celulele rosii din sange. Nevoia de proteine in primul trimestru de sarcina este mica, dar creste pe masura ce intri in cel de al doilea trimestru continuand cu cel de al treilea, cand copilul creste foarte repede si corpul mamei incearca sa indeplineasca nevoile fetusului in crestere. Conform nutritionistilor, femeile insarcinate trebuie sa isi mareasca aportul de alimente consumate din cele patru grupe, de la aproximativ 2.500 calorii pana la 2.700 de calorii zilnic. Sigur ca efortul fizic este mult diminuat si atunci, toate aceste calorii nearse, duc la cresterea in greutate a mamei. Iar kilogramele acumulate in timpul sarcinii difera de la o persoana la alta, in functie de metabolism mai ales.
Ai facut gimnastica de intretinere, miscare, cum te-ai pastrat in forma?
Da, sigur ca am facut exercitii fizice, mai ales ca dorinta mea cea mai mare a fost sa nasc natural. Am mers cat se poate de mult pe jos in lungi plimbari, am avut cateva seturi de exercitii fizice zilnice recomandate de medic pentru fiecare trimestru de sarcina si, mai ales, nu am lipsit de la nici un curs de Lamaze. In ultima perioada de sarcina nu a fost usor deloc, dar nu am abandonat nici macar pentru o zi, era foarte important sa fiu in forma cat mai buna pentru nasterea pe cale naturala pe care mi-am dorit-o.
Cate kilograme ai acumulat in timpul sarcinii?
Am luat destule – 25.
Cum ai grija de tine acum dupa ce ai nascut? Folosesti creme, centuri pentru burta, etc…
In primul rand am fost la nutritionist, unul dintre cei mai buni din Israel, si urmez o dieta inteligenta pentru a scapa de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Si se stie ca o dieta stiintifica si serioasa iti imbunatateste si calitatea pielii, iti asigura si un tonus muscular bun. Merg la sala deja – avantajul de a fi nascut pe cale naturala! Daca faceam cezariana inca nu aveam voie sa fac efort fizic sustinut! – si urmez cu strictete toate regulile impuse de antrenorul meu. Folosesc si crème, asta e un lucru esential si de bun simt pentru o femeie care se respecta, atat in timpul sarcinii cat si in fiecare zi a vietii sale. Si sa stii ca la mai putin de doua luni de la nastere, am pierdut deja peste 10 kilograme.
Esti adepta alaptatului la san?
Tot ce este natural este recomandat, asta e cert. Numai ca sunt si situatii in care o mamica nu are lapte, se intampla si asta nu e rar. Atunci, orice ai gandi tu, nu mai conteaza, bebelusul trebuie hranit in orice circumstante. Totul e ca alimentatia lui sa contina produse naturale, recomandate de medic.
De ce ai ales nasterea naturala?
Pentru ca, asa cum iti spuneam deja, tot ce este natural nu are cum sa fie in neregula. In masura in care este si posibil, desigur. Mie sanatatea mi-a permis sa nasc natural si atunci sigur ca aceasta a fost prima optiune. Asa a lasat Dumnezeu sa se intample si, daca se poate, e chiar pacat sa alegi altceva. La mine s-a putut si recunosc ca e o experienta minunata, nu atat de traumatizanta cat isi imagineaza unele femei ca ar fi. Consider ca, uneori, este exagerata teama femeilor vizavi de nasterea naturala.
Cum a avut grija de tine sotul pe toata perioada sarcinii? Cum te ajuta acum in cresterea fetitei?
Sotul meu este un barbat extraordinar. Asa a fost in timpul sarcinii, ca sot, si asa este si acum, calitatea de tatic i se potriveste perfect. A avut grija de mine in fiecare moment, mi-a facut masaj zilnic, m-a ajutat cu tot ceea ce presupune munca in casa, cumparaturile, citea impreuna cu mine o multime de carti despre sarcina, despre bebelusi si, in general, imi menaja orice sensibilitate. Iar acum, amandoi ne ingrijim de puiul nostru: el este seful absolut al baitei si masajului de seara al fetitei, iar in rest, amandoi o schimbam, o alintam, ne jucam cu ea, ii veghem somnul.
Cum o cheama pe fetita? De ce ati ales acest nume?
Puiul meu se numeste Caroline. In traducere, Caroline inseamna cantec de fericire. Pentru noi, venirea ei pe lume este un nesfarsit cantec de fericire. Este totodata si un nume regal, iar ea este mica noastra printesa.
Cum au decurs „negocierile” in ceea ce priveste alegerea numelui? Parintii ar trebui poarte aceste „negocieri” inainte de nastere?
Nu a fost nimic de negociat, am cazut de acord impreuna ca este un nume care i se va potrivi perfect, ne-am dorit amandoi acest nume pentru ea. Si n-am dat gres, uitati-va si voi la ochii ei, la gurita ei, la fata ei!
Parintii au libertatea de a face asa cum cred ei de cuviinta, sa negocieze daca nu cad de acord asupra numelui, sa o faca inainte de venirea pe lume a bebelusului sau dupa, asa cum considera fiecare, nu cred ca exista reguli fixe pentru asta. Fiecare simte exact ce trebuie sa faca cand si-a anuntat sosirea pe lume un mic pui de om.
Cand ai aflat ca vei avea o fetita? Te asteptai la altceva?
Cand am aflat ca voi avea o fetita eram convinsa ca puiul meu e un baiat! Si baiat eram convinsa ca imi doresc, pana in ziua cand medicul mi-a aratat-o pe Caroline in burtica. Din clipa aceea am stiut ca fetita mi-am dorit de pe vremea cand ma jucam cu papusile, doar ca uitasem. S-o cresc eu cum cred ca e bine, s-o imbrac ca pe o mica printesa, sa o vad cum se joaca la randul ei cu papusile.
Te vedeai mai degraba mamica de baiat?
Nu stiu daca ma vedeam mamica de baiat, insa acum stiu ca fetita mea frumoasa si speciala este tot ce mi-am dorit mai mult pe lume.
Tu ai pregatit camera fetitei dinainte, ai cumparat lucruri, hainute. Stii ca exista niste superstitii in ceea ce priveste nasterea. Ca nu e bine sa iei nimic inainte de a se naste bebelusul. Tu ai avut superstitii de genul asta?
Da, stiu ca exista tot felul de superstitii, cred ca la inceputul sarcinii si eu le aveam, ascunse undeva in adancul inimii. Numai ca am aflat si de unde iti vin aceste ganduri negre si le-am alungat departe de mine si de puiul meu: timp de multe secole, foarte multi bebelusi nu apucau sa mai vina pe lume sau nu traiau nici doua zile dupa nastere. Din diverse motive, in principal din cauze medicale pe atunci nedescoperite. Si atunci, zic eu, s-a nascut aceasta teama. Astazi nu mai este la fel si atunci putem pregati tot ce este necesar unui copilas inainte de venirea lui pe lume. Mai ales ca, atunci cand apare, tu nu ai timp pentru nimic altceva in afara de nevoile lui primare si ramai, intr-un fel, la mana altora cu totul: ei sa-i pregateasca camera, ei sa-i cumpere hainute, ei sa faca dupa gusturile lor ceea ce ti-ar fi placut sa poti face tu. Asa ca, am pregatit noi pentru Caroline tot ce era de pregatit si cand am adus-o acasa, deja avea micutul ei univers aranjat dupa cum am visat noi pentru ea.
Ii cantai bebelusului, pe perioada in care a stat in burtica? Vorbea]i cu el?
Cum sa nu? Ii cantam mereu, oricum viata mea era si este ea, sa-i cant, sa-i vorbesc, sa-i explic, sa-i povestesc era preocuparea mea de zi cu zi. A mea si a sotului meu, normal. Discutam deja in trei, ca o adevarata familie, tineam adevarate consilii.
Cum iti alinti tu fetita?
Caroline este printesa noastra, puiul nostru, viata noastra, fericirea noastra, frumusetea noastra, lumina noastra.
Cand vei reveni pe sticla? Cand vei reveni in muzica? Ai si o Academie de machiaj, cum te vei imparti intre cele cinci „meserii”: mamica, sotie, prezentatoare tv, artista, femeie de afaceri?
Voi reveni in forta cu toate, televiziune si muzica in special. Sotie si mama sunt si femeie de afaceri nu am incetat nicio clipa sa fiu, chiar daca mi-am condus Academia de Make-Up de la distanta. Am inceput sa lucrez deja la un proiect de televiziune mai amplu si extrem de inovator care va va surprinde, zic eu, in mod placut, nu o sa va suparati pe mine ca nu va dezvalui inca nimic despre asta. In rest, astept sa-mi mai creasca puiul, cand o sa incerc sa ma desprind putin de el, muncesc intens sa ajung la forma fizica dinainte de sarcina si o sa pot sa fac totul asa cum trebuie.
Sunt o persoana foarte echilibrata, desi dinamica, cu o viata corect structurata si foarte echitabil impartita si atunci nu ma sperie nici daca as avea de dus si mai mult de cinci meserii. Pana la urma, orice faci, daca e cu dragoste, nu e corvoada, e o imensa bucurie, nu-i asa?
Foto: arhiva personala. Copierea si utilizarea acestor fotografii fara acordul Sfatul Parintilor este interzisa.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025