Colagenul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante resurse pentru organismul uman, având un rol important în funcţionarea optimă a acestuia. Responsabil pentru sănătatea articulaţiilor, a pielii şi a părului, colagenul constituie cea mai abundentă proteină din corp, însă producţia acestuia începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Nivelul de colagen se diminuează încă de pe la 25-30 de ani, motiv pentru care e de preferat să se folosească și alte alternative pentru suplimentarea lui. Alimentația este esențială, iar în acest sens se recomandă produse ce conţin nutrienţi care să stimuleze resursele de colagen. Pot fi folosite însă şi alte surse externe astfel încât organismul să se bucure de multiple beneficii. Iată cum poți include colagenul într-un mod eficient în rutina ta zilnică:
Cafea cu colagen
Dacă suplimentele nu sunt o variantă pentru tine, atunci poți integra în dieta ta produse care sunt infuzate cu colagen. Spre exemplu, cafea cu colagen. Aceasta este o alternativă sănătoasă pentru iubitorii de cafea, care vor să se bucure în același timp de gustul băuturii lor preferate, dar și de efectele benefice ale colagenului. Combinația este potrivită pentru funcționarea optimă a organismului și ajută la menținerea sănătății oaselor, cartilagiilor, pielii și unghiilor. Pe piață poți să găsești capsule de cafea îmbogățite cu colagen și alte vitamine benefice pe care să le folosești cu ușurință la micul-dejun sau la altă masă. Este recomandat însă să nu depășești doza zilnică recomandată și să respecți indicațiile producătorului sau ale furnizorului.
Alimente bogate în vitamina C, pește și semințe
O alimentație sănătoasă este esențială pentru stimularea producției interne de colagen. Poți include în dieta ta citrice, proteine din carne roșie, carne de pasăre, fructe de mare, nuci, cereale integrale, semințe de dovleac, dar și altele. Somonul este, spre exemplu, o sursă bogată în acizi grași omega-3, care scade nivelul de inflamație din organism și menține un aport optim de colagen. Alimentele bogate în vitamina C sunt, de altfel, o idee bună în sinteza colagenului. Ardeiul gras, broccoli, citricele sunt câteva dintre produsele pe care poți să le integrezi în rutina ta alimentară zilnică. În cazul în care dieta nu îți asigură un aport suficient, poți să iei în considerare și suplimentele de colagen. Important e să găsești un produs de calitate, care să se adapteze cerințelor tale, și să vezi în timp cum funcționează pentru tine.
Legume cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi au un aport important pentru o dietă sănătoasă și pot oferi beneficii uimitoare pentru piele. Spanacul, varza kale, smogul elvețian și alte salate verzi își iau culoarea din clorofilă, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, lucru care aduce aspecte pozitive organismului. Studiile au arătat că consumul de clorofilă crește precursorul colagenului din piele, scriu cei de la eatingwell.com. Pe lângă alimentele de origine vegetală sau animală este recomandat să se evite anumite obiceiuri astfel încât să se protejeze nivelul de colagen. Spre exemplu, prea mult zahăr și carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie, pot inhiba producția de colagen. În plus, este recomandată odihna, dar și reducerea stresului, deoarece un nivel ridicat de cortizol poate scădea producția de colagen.
Sursa foto: pixabay.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie