Chiar dacă febra este o reacție naturală a organismului la prezența infecțiilor în organism sau în alte cazuri în care sistemul imunitar încearcă să lupte cu diverse situații neprevăzute în care se poate regăsi organismul, ea poate provoca disconfort și îngrijorare, în special atunci când este asociată cu probleme de sănătate specifice. O temperatură crescută a organismului poate, așadar, să aibă diverse cauze. Ea poate să apară în contextul unor inflamații în corp sau atunci când ne expunem căldurii excesive pentru o perioadă îndelungată. Desigur, de cele mai multe ori, temperatura ridicată este asociată cu simptomele răcelii și gripei sezoniere.
Iată cinci soluții rapide pe care să le încerci când vrei să scazi febra în situația în care ea crește brusc sau are valori care te îngrijorează:
Administrează medicamente antipiretice
Medicamente care reduc febra, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, ajută la scăderea temperaturii corporale și ameliorează durerea și disconfortul asociate cu febra, fiind soluții rapide pe care le ai la îndemână. Chiar dacă pot fi cumpărate din farmacie fără o prescripție medicală, este bine să nu abuzezi și să respecți recomandările menționate pe prospect. În plus, dacă febra persistă sau este însoțită de simptome care îți afectează starea de bine, mergi la un consult medical de specialitate – poți începe cu o programare la medicul de familie.
Hidratează-te corespunzător
Febra poate provoca deshidratare, ceea ce poate agrava starea generală pe care o resimți.
Bea multe lichide, cum ar fi apă, ceaiuri din plante, supe și sucuri naturale. Evită băuturile care deshidratează, cum ar fi cafeaua, sucurile îndulcite și alcoolul.
Este bine de știut că băuturile reci pot ajuta la scăderea temperaturii corporale, dar nu consuma lichide prea reci, deoarece pot provoca frisoane.
Fă o baie sau un duș cu apă călduță
Contactul cu apă călduță spre rece ajută la răcirea corpului. Așadar, fă o baie sau un duș cu apă călduță, nu rece, deoarece apa prea rece poate provoca frisoane și, implicit, poate duce la creșterea temperaturii corporale. Pentru a limita disconfortul resimțit, începe cu o apă mai caldă și răcește-o pe măsură ce corpul se obișnuiește cu temperatura ei.
Poți, de asemenea, să aplici comprese umede cu apă rece pe frunte, gât și încheieturi.
Odihnește-te și relaxează-te în mod corect
Este important să știi că odihna permite corpului să lupte împotriva infecției și să se recupereze mai rapid. De aceea, atunci când ești răcit sau ai gripă este recomandat să
stai în pat și să eviți activitățile fizice solicitante. Asigură-te că ai un mediu de odihnă confortabil și răcoros. Folosește o pătură ușoară, care permite ventilarea corpului pentru a menține o temperatură confortabilă și să te odihnești cât mai bine.
Poartă îmbrăcăminte lejeră
Purtarea de haine ușoare ajută corpul să elimine căldura excesivă. Așadar, în caz de febră, îmbracă haine subțiri și respirabile. Dacă ai frisoane, folosește pături subțiri, pe care să le poți adăuga sau îndepărta ușor, în funcție de cum te simți.
Evită să te îmbraci prea gros sau să folosești pături grele, deoarece acestea pot reține căldura și pot crește temperatura corpului.
În caz de răceală sau gripă poți să scazi febra cu ajutorul unor mici trucuri rapide. Dușul cu apă călduță spre rece va da rezultate imediate și te va ajuta să îți recapeți starea de bine. Similar, medicamentele antifebrile au efect rapid, însă trebuie administrate în mod corect, așa cum ți-a recomandat medicul. Dacă febra persistă indiferent de soluțiile pe care le-ai încercat, nu evita și consultă cât mai urgent un medic de specialitate. Între timp, nu uita să te hidratezi corect și să te odihnești pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecției.
Photo: Unsplash