Contracepția după naștere și în timpul alăptării: family planning fără metode hormonale
Sarcina și nașterea, fie naturală, fie prin cezariană, produc schimbări majore în corpul femeilor, inclusiv la nivel hormonal, deoarece organismul și nevoile acestuia se vor schimba după naștere. Acestea pot aduce, printre altele, schimbări și în ceea ce privește metodele de contracepție folosite, în special în perioada alăptării.
Dacă înainte de a rămâne însărcinată foloseai un anumit tip de contracepție, este posibil ca acea metodă să nu mai fie potrivită după naștere. Chiar dacă în timpul alăptării, șansele de a rămâne însărcinată sunt mai mici, ele totuși există și fiecare corp în parte funcționează diferit și are nevoi specifice.
Pentru proaspetele mămici, contracepția poate fi la sfârșitul listei de priorități, dar este totuși important să iei în considerare opțiunile disponibile dacă îți dorești reluarea vieții intime după perioada de recuperare și dacă vrei să te protejezi de o sarcină nedorită.
Când poți începe să folosești metode contraceptive după naștere?
Este posibil să rămâi însărcinată chiar și la trei săptămâni după naștere, chiar înainte de revenirea menstruației, astfel, dacă ești activă din punct de vedere sexual după ce ai născut, ar trebui să folosești metode contraceptive.
Înainte de a lua o decizie este importantă discuția cu partenerul, dar și cu medicul ginecolog, singurul în măsură care poate spune care este cel mai bun moment pentru reînceperea vieții intime și ce modalități de prevenție sunt potrivite pentru fiecare cuplu în parte.
Este bine de știut faptul că alăptatul NU este o metodă contraceptivă sigură, de aceea trebuie să asociezi o altă metodă de contracepție sigură după naștere și în perioada alăptării.
Dacă te gândești că lipsa menstruației ar putea fi o protecție față de apariția unei noi sarcini, acest lucru nu este valabil deoarece procesul de ovulație se petrece cu două săptămâni înainte de menstruație, astfel că există posibilitatea unei noi sarcini chiar înainte de prima menstruație de după naștere.
Prin urmare, găsirea metodei de contracepție potrivită după naștere și în timpul alăptării este o parte importantă a îngrijirii postnatale.
Contracepția locală, o metodă sigură după naștere și în timpul alăptării
Una dintre cele mai recomandate metode de contracepție după naștere sunt ovulele contraceptive, ușor de introdus în vagin datorită formei anatomice. Administrate corect, acestea au un grad ridicat de protecție împotriva unei sarcini. Mai mult de atât, spre deosebire de alte metode, acestea contribuie la lubrifierea vaginală.
Cum funcționează?
Contracept-M este o metodă de contracepție locală care distruge spermatozoizii (contine un spermicid) și formează o barieră la nivelul colului uterin, împiedicând trecerea spermatozoizilor către uter. Substanța activă din acest produs este clorura de benzalconiu, un antiseptic puternic care distruge membrana celulară a spermatozoizilor. Partea bună este că, deși eficientă, această substanță este blândă cu flora saprofită a vaginului, pe care nu o afectează, nu are bază hormonală, astfel că nu trebuie să-ți faci griji pentru eventuale dezechilibre.
Contracepția locală este una dintre cele mai sigure metode contraceptive după naștere și în perioada alăptării, deoarece utilizarea acestei metode nu afectează în niciun fel echilibrul hormonal și nu trece în laptele matern.
Cum să folosești ovulele Contracept-M?
Contracepția locală se folosește punctual, înainte de fiecare contact sexual. Ovulul contraceptiv se introduce în vagin cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual și asigură protecție timp de 4 ore. La fiecare contact sexual trebuie să folosești un nou ovul.
Un alt avantaj al contracepției locale este că te scutește de grija de a lua câte o pilulă sau de a folosi prezervativul, care nu este foarte indicat în primele luni după naștere. Lubrifierea naturală poate fi mai scăzută și pot fi prezente încă leziuni care prezintă un risc ridicat de infecție.
Contraceptivele locale pot fi utilizate fără un consult medical prealabil, nu necesită monitorizare medicală ulterioară și nu dau reacții adverse severe. Mai mult de atât, așa cum spuneam, funcționează strict local, nu trece în cavitatea uterină sau în sânge, nu se absoarbe în organism și nu produce malformații congenitale.
Nu uita, însă, că este important sa citeşti cu atenţie instrucţiunile din prospect şi să le respecţi ȋntocmai.
Eficacitatea ovulelor Contracept-M
Dacă te întrebi cât de sigure sunt, de fapt, aceste ovule contraceptive împotriva unei sarcini nedorite, atunci nu ai de ce să-ți faci griji. CONTRACEPT-M are o eficiență de 94%, conform indicelui PEARL (ce contorizează numărul de eșecuri la 100 de cazuri).
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025