Deducere personală suplimentară pentru părinți. Cine beneficiază și ce acte sunt necesare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Deducere personală suplimentară pentru părinți. Cine beneficiază și ce acte sunt necesare

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Deducere personală suplimentară pentru părinți. Cine beneficiază și ce acte sunt necesare
Deducere personală suplimentară
Credit foto: Depositphotos.com

Federația Părinților Națională a Părinților reamintește că, din acest an, părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil înscris în învățământ, indiferent de nivelul veniturilor salariale.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 16 din 15 iulie 2022, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit în valoare de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală. Copilul trebuie să aibă vârsta de până în 18 ani.

Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Ce se întâmplă când copilul este întreținut de ambii părinți

În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă DOAR unuia dintre ei. Părintele trebuie să prezinte angajatorului un document care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ, precum și o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de această de ducere.

Ce se întâmplă când părintele beneficiar are mai mulți angajatori

Dacă părintele beneficiar lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri și de la alți angajatori.

Pentru a beneficia de această facilitate, este nevoie ca fiecare părinte să depună actele necesare la angajatorul său. Dacă dosarul nu este depus, părintele nu va beneficia de deducere.

Poți descărca declarația pe proprie răspundere de aici.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 12/01/2023