Majoritatea medicilor obstetricieni le recomanda viitoarelor mamici nasterea naturala din doua motive majore: adaptarea bebelusului la mediu se face treptat, iar recuperarea mamei este mult mai rapida si mai usoara decat in cazul cezarienei. Cu toate acestea, exista unele riscuri si in caz de nastere naturala.
Pe langa cele doua avantaje majore ale nasterii vaginale, mai exista si altele demne de luat in seama: alaptarea este precoce, iar trecerea bebelusului prin canalul nasterii favorizeaza expulzarea lichidelor din plamanii acestuia.
In cele ce urmeaza, ne vom opri asupra principalelor riscuri in caz de nastere naturala.
Citeste si Nastere naturala vs nastere indusa. 6 diferente majore de care sa tii cont
Principalele riscuri in caz de nastere naturala
Riscurile asociate nasterii naturale sunt putine, insa viitoarea mamica trebuie sa fie la curent cu acestea. Asadar, in cazul in care optezi pentru acest tip de nastere, trebuie sa stii ca te-ai putea confrunta cu una sau mai multe dintre aceste situatii:
1. Risc de ruptura a tesuturilor din jurul vaginului
Care poate necesita suturarea tesuturilor respective. Acest neajuns poate avea drept consecinta slabirea sau distrugerea muschilor pelvini care controleaza continenta urinara si fecala. Rupturile mari de perineu sau rupturile de col, vagin si vulva se asociaza, adesea, cu pierdere masiva de sange si anemie. La aproximativ 10% dintre nasteri pot aparea astfel de complicatii;
2. Complicatii imprevizibile in timpul travaliului, cea mai frecventa fiind hemoragia;
3. Durere perineala (zona dintre vagin si anus).
Nasterea naturala comporta anumite riscuri si pentru nou-nascut, dintre care cele mai comune sunt leziuni ale scalpului si fractura de clavicula. De asemenea, exista situatii in care, pentru a inlesni nasterea naturala, medicul apeleaza la instrumente precum forcepsul sau vacuumul extractor. Astfel de instrumente sunt folosite atunci cand travaliul este prea lung iar mama, epuizata, nu mai are forta sa impinga, sau cand fatul nu este pozitionat corect, cu capul inspre canalul nasterii.
Anestezia epidurala, cea care suprima durerea din timpul nasterii, are, in unele cazuri, dezavantajul reducerii eforturilor expulzive ale mamei.
Acest lucru determina cresterea ratei de interventie obstetricala, adica de folosire a forcepsului sau vacuumului.
Folosirea forcepsului poate duce la ranirea fatului care sa aiba drept consecinte paralizii cerebrale, ale nervilor faciali sau fracturi craniene. La randul ei, mama se poate confrunta cu infectii la nivelul tractului urinar sau cu rani la nivelul peretelui rectal. Totusi, in ultimii ani, extragerea copilului cu forcepsul a devenit o raritate, fiind inlocuita fie cu extragerea cu ajutorul vacuumului, fie cu cezariana.
Medicul poate apela la vacuum pentru a roti capul fatului, atunci cand este pozitionat gresit. Si in acest caz, ca si in cazul extragerii cu forcepsul, mama s-ar putea confrunta cu rupturi ale peretului rectal, iar bebelusul cu sangerari sub scalp. Totusi, riscul acestor leziuni este infinit mai mic decat in cazul extragerii cu forcepsul.
Te mai poate interesa: Nastere naturala dupa cezariana. Principalele riscuri pentru mama si fat
Riscuri ale nasterii naturale manifestate la nivel psihologic
Sunt, de asemenea, de luat in seama si riscurile la nivel psihologic ale unei nasteri naturale. Astfel, daca nasterea este una traumatizanta, mama poate dezvolta sindrom post-traumatic.
Principalul simptom al acestuia este anxietatea crescuta atunci cand mama vine in contact cu stimuli asemanatori celor care i-au declansat sindromul, de exemplu sunete sau imagini asemanatoare sau reactii fiziologice (palpitatii, transpiratii, dureri, tremuraturi etc).
Pentru a pune diagnosticul de sindrom post-traumatic, este necesar ca mama sa prezinte cel putin doua dintre urmatoarele simptome, manifestate timp de peste o luna: tulburari de somn, dificultati de a adormi, treziri frecvente, iritabilitate crescuta, accese nejustificate de furie, dificultati de concentrare, stare de supervigilenta.
Image by freestocks-photos from Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie