Ovarele sunt o parte importanta a sistemului reproductiv feminin. Daca vrei sa stii ce sa faci cand te dor ovarele, citeste in continuare. Iti vor prinde bine aceste informatii!
Slujba ovarelor este dubla. Ele produc hormoni, inclusiv estrogeni, care declanseaza menstruatia. Functia ovarelor este, de asemenea, de a elibera cel putin un ou in fiecare luna pentru o posibila fertilizare.
Cand te dor ovarele este un semnal de alarma
O serie de afectiuni diferite, de la chisturi la tumori, pot provoca dureri ovariene. Durerea in ovare poate fi acuta sau cronica. Durerea ovariana acuta apare rapid si dispare intr-o perioada scurta de timp. Durerea cronica ovariana incepe de obicei treptat si dureaza cateva luni sau mai mult.
Durerea ovariana poate fi continua sau poate sa vina si sa plece. Se poate agrava cu anumite activitati, cum ar fi exercitiile fizice sau urinarea. Poate fi atat de usoara incat abia daca observi asta sau poate fi severa incat interfereaza cu viata de zi cu zi.
Citeste si: Durere ovare. Ce cauzeaza durerea de ovare si cum se poate trata
Ce investigatii faci cand te dor ovarele
Cand te dor ovarele este bine sa faci un examen pelvian. Examenul ii va permite medicului sa caute eventuale noduli, scurgeri anormale sau sensibilitate in pelvis.
Cand te dor ovarele ai nevoiedeanalize de sange si urina. Aceste teste de laborator pot ajuta la identificarea infectiei. La fel si culturile preluate in timpul unui examen pelvian.
Cand te dor ovarele este recomandat sa faci si o ecografie. Acest test creeaza o imagine a zonei pelvine, astfel incat medicul sa poata vedea daca organele de reproducere sunt marite. Medicul poate vedea daca exista un buzunar de infectie cunoscut sub numele de abces.
Cand te dor ovarele poti incerca si laparoscopia. Aceasta procedura, care utilizeaza o luneta subtire iluminata introdusa intr-o gaura mica din abdomen, este utilizata pentru a confirma un diagnostic.
Te mai poate interesa: Ce este sindromul ovarelor polichistice?
Imagine de silviarita de la Pixabay