Toți părinții vor să știe care sunt cele mai bune remedii pentru tuse la copii. Care sunt diferențele intre tusea cauzată de alergii și cea cauzată de o raceală? Când trebuie părinții să se adreseze medicului în cazul tusei la copii? Răspunsurile la aceste întrebări, dar și alte informații legate de tusea la copii le poți afla din articolul de mai jos, realizat împreună cu Dr Carmen Nonn, Director Medical la Fares Orăștie, producătorul siropurilor Plantusin.
Tusea la copii este unul dintre principalele motive de îngrijorare ale părinţilor? Care sunt cauzele care duc la apariţia tusei, chiar şi în cazul bebeluşilor?
Orice copil tuşeşte din când în când. Tusea este un reflex de apărare, este modul natural de curăţare a plămânilor.
Tusea ca simptom frecvent întâlnit la copii, este asociată bolilor inflamatorii sau infecţioase ale căilor respiratorii; acestea apar în copilărie, din cauza imaturității sistemului imunitar.
Ca şi afecţiuni întâlnim tuse, de exemplu, în caz de infecţii acute de căi respiratorii superioare, broşiolita, pneumonie.
La sugar poate apărea tusea uscată sau productivă, iritativă, pe fondul congestiei faringiene şi a secreţilor provenite de la nivelul nazal – copiii nu ştiu să sufle nasul când sunt aşa mici.
Uneori este vorba şi de afecţiuni mai severe, ca de exemplu bronşiolita care reprezintă inflamația bronşiolelor de etiologie virală, apărută frecvent în rândul sugarului şi a copilului mic când tusea este spastică, chinuitoare.
Ce trebuie să facă un părinte al cărui bebeluş/ copil mic tuşeşte?
Când este vorba de sugari, părintele trebuie să se adreseze medicului pentru că bebeluşii au căile aeriene foarte fine, iar reflexul lor de tuse este relativ slab şi nu poate expulza germenii sau substanţele iritante din interiorul căilor respiratorii. De asemenea trebuie urmarită foarte atent starea bebeluşului, temperatura acestuia, dacă refuză alimentaţia, dacă tusea ţine mai mult de câteva zile.
Pentru copiii între 1 şi 3 ani părintele se adresează medicului dacă tusea este prezenta mai ales noaptea, are stare generală influenţată sau daca tusea cedează greu după o răceală.
Cum deosebeşte un părinte tipurile de tuse (seacă, productivă, răceală, alergie etc.)?
În alergii – rinita alergică, tusea este de obicei seacă, neproductivă şi este însoțită de secreții nazale abundente, nas înfundat, prurit nazal, lăcrimare abundentă, uneori sensibilitate la lumină.
În infecţii ale căilor respiratorii superioare – răceli, la sugar poate apărea tusea uscată sau productivă, iritativă, în context cu gâtul roşu, rionoree apoasă sau mucoasă, febra 38,5-39 grade Celsius, respirație zgomotoasă, alimentație dificilă, uneori diaree, vărsături.
La copilul mai mare, aceste boli inflamatorii pot fi caracterizate prin tuse seacă sau productivă însoțită de subfebrilitate, rinoree, nas înfundat, dureri musculare, febră.
Ce remedii naturale au părinţii la îndemână?
În situaţia prezenţei acestui simptom, tusea, părinţii pot apela la remedii naturale dedicate copiilor.
Plantusin pentru Copii este un sirop din plante medicinale cu acțiune blândă și sigură în toate tipurile de tuse, ce poate fi administrat copiiilor încă din primele luni de viață.
Produsul nou, special dezvoltat pentru copii cu vârsta de peste 3 luni, conține doar ingrediente active 100% naturale extrase din 11 plante medicinale: muguri de pin (Pini turiones), frunze de pătlagină, (Plantaginis folium), cimbrişor (Serpylli herba), flori de tei (Tiliae flos), flori de salcâm (Robiniae pseudoacaciae flos), rădăcină de nalbă mare (Althaeae radix), trei frați pătați (Violae tricoloris herba), scai vânăt (Eryngii plani herba), roua cerului (Droserae herba), Grindelia (Grindeliae herba), scaiul vântului (Eryngii campestri herba), folosite in mod traditional pentru combaterea tusei.
Plantele din compoziție fluidifică secrețiile bronșice, diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea făcându-l mai uşor de eliminat; calmează iritația mucoaselor respiratorii prin conținutul de mucilagii (polizaharide) care formează o peliculă protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritației și a durerii faringiene; elimină spasmul bronșic.
Astfel siropul Plantusin pentru copii liniștește tusea copilului tau fără a o suprima, fara a deprima centrul respirator.
Pentru copii mai mari, dar și pentru părinți, siropul Plantusin Forte este eficient în orice tip de tuse datorită extractelor concentrate din 18 plante și a celor 6 uleiuri esențiale care conferă produsului un efect puternic antitusiv (expectorant, antispastic bronșic, emolient), dar și antiinflamator și antiseptic respirator.
Formula noua contine atât plante cu efect expectorant care fluidifică secrețiile bronșice, diluează mucusul şi îi reduc vâscozitatea făcându-l mai uşor de eliminat; cât și plante cu efect calmant, emolient pentru mucoasele respiratorii prin continuțul de mucilagii (polizaharide) care formează o peliculă protectoare pe mucoasele tractului respirator, conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritației și a durerii faringiene. De asemenea, formula contine si plante care elimină spasmul bronșic si inflamatiile cailor respiratorii.
Care sunt beneficiile remediilor Plantusin?
Sunt formule originale, complexe, cu principii active 100% naturale, din plante medicinale si uleiuri esentiale. Calmează tusea fără a o suprima; sunt produse care nu deprimă centrul respirator, aspect foarte important cu atât mai mult cu cât vârsta de adresare este mică.
Acţiunile siropului Plantusin pentru copii asociază efectul expectorant şi de fluidificare a secreţiilor bronşice, favorizând eliminarea lor, cu efectul calmant/emolient pe mucoase; prin mucilagiile conţinute formează o peliculă protectoare pe mucoasele tractului respirator superior conducând la diminuarea reflexului de tuse, la reducerea iritației și durerii faringiene; reduce spasmul bronșic uşurând respiraţia şi combate inflamaţia de la acest nivel.
Siropul Plantusin pentru Copii are in compoziţie extracte concentrate din plante, în proporţii atent studiate pentru a obţine relaţiile de sinergism care asigură eficienţa pentru orice tip de tuse.
Se poate folosi Plantusin în cazul tusei provocate de diverse forme de alergie?
Alergiile sunt însoţite de inflamaţie şi spasm la nivelul arborelui bronşic, Plantusin pentru copii fiind un sirop cu componenta importanta antispastică si antiinflamatoare, la care se adaugă şi componenţa antialergică (Trei frați pătați) poata ajuta în combaterea tusei provocate de alergii.
De la ce vârsta se poate administra Plantusin?
Plantusin pentru Copii sirop se poate administra sugarilor dupa vârstă de 3 luni, în timp ce copiilor cu vârsta peste 3 ani și adulților se recomandă Plantusin Forte sirop.
Pe ce perioadă se poate administra Plantusin?
Siropurile Plantusin se administrează pe o o periodă de 7 -14 zile, în funcţie de evoluţia tusei şi afecţiunii pe care o însoţeşte; medicul poate decide dacă trebuie o perioadă mai lungă.
Sub ce forme se poate găsi produsul Plantusin?
Gama Plantusin cuprinde mai multe tipuri de fitopreparate: siropuri, comprimate, capsule moi cu uleiuri esentiale şi ceai la pungă şi plic, toate pentru a veni în ajutorul celor care au acest disconfort – tusea şi/sau durerile de gât, cu produse naturale, eficiente.
Este bine de știut ca Plantusin este una dintre cele mai vechi rețete românești consacrată în tuse, cu eficiență dovedită în peste 25 de ani.
Și în tot acest timp rețetele au fost dezvoltate continuu, s-au folosit doar plante medicinale calitate superioară, iar tehnologiile sunt certificate la standarde internaționale, ISO 22000.