Anemia la copil reprezintă o afecțiune caracterizată de scăderea cantității de globule roșii din sânge sub pragul normal, ceea ce determină paloare la nivelul pielii, o stare de irascibilitate sau de oboseală. Deși aceste simptome pot fi îngrijorătoare, anemia este în general ușor de tratat, mai ales când este depistată timpuriu.
Ce este anemia?
Anemia la copil reprezintă o afecțiune ce presupune o cantitate insuficientă de globule roșii în corp; aceste globule sunt pline cu hemoglobină, o proteină specială care face posibil transportul și transmiterea oxigenului către celelalte celule din organism. Celulele din mușchii și organele copilului au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, iar un număr scăzut de globule roșii poate imprima stres asupra întregului corp. Iată și tipurile de anemie cunoscute în prezent: anemie prin lipsă/carență de fier (feriptivă), megaloblastică (pernicioasă), hemolitică, siclemie, talasemie, anemie aplastică, anemie Fanconi, anemie Blackfan Diamond.
Cauze ale anemiei la copil
Un copil poate deveni anemic daca organismul său: nu produce suficiente globule roșii (dacă nu are destul fier și alte nutrimente în alimentație – anemie prin carență de fier), distruge prea multe globule roșii (acest tip de anemie apare când un copil suferă o îmbolnăvire subiacentă sau a moștenit o tulburare a sângelui – siclemie), pierde globule roșii prin hemoragie (o
sângerare evidentă și de scurtă durată precum una menstruală sau una pe
termen lung și mai puțin observabilă precum cea din materiile fecale).
În unele cazuri anemia constituie rezultatul unor deficiențe
nutriționale, în timp ce în altele este rezultatul unei afecțiuni cronice sau moștenite, inclusiv probleme autoimune, infecții, afecțiuni genetice, cancer și chiar anumite medicamente. Anemia gravă dispune de un potențial fatal pentru copil.
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2N7CUGr