Placenta praevia reprezinta o anomalie de insertie a placentei, situata prea jos in uter. In mod normal, placenta este situata in partea superioara a uterului, oferind fatului suficient spatiu ca acesta sa creasca. In cazul placentei praevia, aceasta se insereaza in partea inferioara a uterului si de aceea reprezinta un obstacol in nasterea pe cale naturala si se recurge astfel la operatia de cezariana.
Placenta este complet formata in luna a 5-a de sarcina, data la care ea nu va face altceva decat sa creasca. La termen placenta normala cantareste intre 400-600 grame, diametrul fiind de 15-20 cm, iar grosimea de aproximativ 3 cm. Placenta are un triplu rol: regleaza schimburile dintre mama si fat, secreta hormoni si protejeaza fatul.
Tipuri de placenta praevia
Exista 3 tipuri de placenta praevia:
1. Placenta praevia centrala – placenta acopera complet orificiul intern al colului uterin (deschiderea uterului in vagin);
2. Placenta praevia partiala – placenta acopera partial orificiul intern al colului uterin;
3. Placenta praevia marginala – placenta se insera in apropierea orificiului colului uterin.
Cauzele placentei praevia
– Mucoasa uterului (endometrul) prezinta anomalii, cum ar fi fibroame (tumori benigne), malformatii uterine sau cicatrici;
– Vascularizarea placentei este redusa, ceea ce afecteaza procesul de implantare a placentei.
– Oul fecundat se implanteaza jos la nivelul uterului, astfel placenta se formeaza aproape de colul uterin sau la nivelul acestuia.
– Sarcini multiple (gemeni sau tripleti) – probabilitatea de a dezvolta placenta praevia este de 2 ori mai mare in cazul sarcinilor multiple.
– Multiparitatea (mama au avut mai multe nasteri) – probabilitatea de placenta praevia creste cu numarul de sarcini (la femeile care au avut 5 sau mai multe sarcini riscul este de 1 la 20).
– Varsta inaintata a mamei – probabilitatea de a dezvolta placenta previa este de 3 ori mai mare la femeile peste 35 de ani decat la femeile sub 20 de ani.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025