Cresterea copiilor nu este uniforma. Dupa doi ani, rata de crestere este de circa 6 cm pe an, iar o rata mult mai scazuta poate indica intarzieri in dezvoltare. Sunt insa si varste in care apar asa-numitele puseuri de crestere, perioade in care copiii se dezvolta brusc si constați ca hainele le-au ramas mici si aproape te ajung in inalțime. Varsta de 12 ani la fete si 13 ani la baieți da startul acestor perioade de crestere impetuoasa. Cateva semne specifice iți arata ca fiul sau fiica ta se afla intr-un puseu de crestere.
Cresterea copilului este un proces complex, care implica schimbari importante in structura osoasa si in ceea ce priveste echilibrul hormonal si de substanțe nutritive. In anumite perioade, cresterea se accelereaza, pe masura ce intervin modificari legate de pubertate, asociate si cu o activitate mai mare a glandelor endocrine. Pubertatea este o perioada de tranziție catre varsta adulta, cand rata de crestere este mult mai crescuta decat la alte varste, reprezentand asa numitele puseuri de crestere. Totusi, copiii au perioade de crestere accelerata si anterior pubertații, in special in primul an de la nastere.
Ce este un puseu de crestere?
Puseul de crestere reprezinta o perioada in care ritmul de crestere al copilului este mai alert si se produc schimbari subite si consistente in dezvoltarea fizica a acestuia. Primul an de viața reprezinta o perioada in care corpul copilului se modifica spectaculos, putand inregistra o crestere de pana la 25 de cm in inalțime si triplandu-si greutatea fața de momentul nasterii. Dupa 1 an, rata de crestere se incetineste, fiind in medie de 6 cm pe an, pana in perioada pubertații si adolescenței, cand are loc un nou puseu radical de dezvoltare.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025