Depresie postpartum – ce este și cum se tratează - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Depresie postpartum – ce este și cum se tratează

Sfatulparintilor » Sarcină » Sănătatea gravidei » Depresie postpartum – ce este și cum se tratează
Depresie postpartum

În primele zile și chiar săptămâni de la naștere, proaspăta mămică poate trece printr-o varietate de emoții, de la bucurie, fericire, uimire până la sentimente dificile, inclusiv tristețe. Sentimentele negative și crizele de melancolie care urmează după naștere sunt obișnuite în rândul mămicilor și tind să dispară în decurs de o săptămână sau două. Deseori, această formă de tristețe este atribuită schimbărilor hormonale dramatice care se instalează după naștere.

Aproximativ una din șapte femei vor avea parte de sentimente ceva mai complexe decât această formă obișnuită de tristețe. Femeile care nasc și se luptă cu sentimente de tristețe, anxietate sau îngrijorare timp de mai multe săptămâni pot suferi de depresie postpartum. În timp ce episoadele comune de tristețe tind să treacă repede, depresia postpartum poate fi de lungă durată și poate afecta sever capacitatea unei femei de a-și îndeplini sarcinile zilnice.

 

 

Care sunt semnele și simptomele depresiei postpartum?

Potrivit specialiștilor, până la 20% din proaspetele mămici prezintă unul sau mai multe simptome de depresie postpartum. Similar cu alte tipuri de depresie, și depresia postpartum este însoțită de unele semne și simptome, cum ar fi senzația de tristețe sau de deprimare în cea mai mare parte a zilei timp de câteva săptămâni sau mai mult, dorința mamei de a se îndepărta sau de a se retrage din mijlocul familiei și prietenilor, pierderea interesului pentru pasiuni și activități, schimbări în obiceiurile de zi cu zi referitoare la somn și la mese, senzația de oboseală în cea mai mare parte a zilei, sentimente de furie sau iritabilitate, de anxietate, îngrijorare sau atacuri de panică. Această afecțiune a sănătății mentale poate include și simptome de halucinații, paranoia și, uneori, mamele se pot gândi fie să se rănească pe ele însele,  pe alții, fie să facă un rău bebelușului.

Simptomele depresiei postpartum pot începe în primele săptămâni după naștere, dar uneori, simptomele își pot face apariția chiar și la câteva luni de la naștere. Orice mămică care prezintă simptome de depresie postpartum sau de psihoză postpartum trebuie să fie examinată de un medic specialist. Această afecțiune poate fi tratată eficient și adesea se ameliorează foarte bine dacă se urmează imediat un tratament.

 

 

Care sunt cauzele depresiei postpartum?

Sunt mai mulți factori care pot cauza o depresie postpartum. De exemplu, femeile cu antecedente de depresie și alte afecțiuni psihice se confruntă cu un risc mai mare de depresie postpartum. Alți factori de risc includ, întâi de toate, modificările hormonale care au loc imediat după naștere, factori stresanți, inclusiv probleme financiare, schimbări profesionale, boala sau moartea unei persoane apropiate, modificări în relațiile sociale sau lipsa persoanelor care pot oferi sprijin, creșterea unui copil cu nevoi speciale sau un istoric familial de probleme de sănătate mintală.

Chiar dacă unele femei sunt mai predispuse să sufere de această formă de depresie, depresia postpartum poate afecta pe oricine, inclusiv pe femeile care au avut parte de o naștere normală și au acum un copil sănătos. Din moment ce un istoric personal al depresiei poate crește riscul de depresie postpartum, permiteți-i medicului să știe dacă ați luptat cu depresia sau anxietatea în trecut. Cu unele precauții speciale, este posibil să reduceți riscul de a suferi de depresie postpartum.

 

Cum este tratată depresia postpartum?

Dacă aveți simptome de depresie postpartum, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în domeniul sănătății mintale. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vă întâlniți în mod regulat cu un consilier sau să începeți să luați medicamente antidepresive. Adesea, ambele tipuri de tratament sunt recomandate.

Uneori, depresia postpartum dispare pe cont propriu, însă simptomele dispar de obicei mai repede cu ajutorul medicației și terapiei. De asemenea, unele modificări ale stilului de viață pot contribui la atenuarea anumitor simptome ale depresiei postpartum. Un somn odihnitor, efectuarea exercițiilor fizice, întâlniri plăcute și relaxante cu familia și cu prietenii și servirea unor mese hrănitoare sunt toate strategii foarte bune prin care puteți ameliora simptomele acestei forme de depresie.

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 15/06/2022