O personalitate bipolara este dificil de diagnosticat din cauza simptomelor care sunt specifice mai multor tulburari psihice. Dupa cum sugereaza chiar denumirea, o astfel de personalitate alterneaza perioade de bunadispozitie, respectiv manie, cu perioade de indispozitie, si anume depresie. Tine cont de informatiile pe care ti le oferim si identifica-le in timp util.
Informatii despre tulburarea bipolara
Tulburarea bipolara este o afectiune mentala marcata prin schimbari de dispozitie extreme; perioadele de varf sunt caracterizate prin manie, in vreme ce perioadele de jos sunt de depresie. Tulburarile de dispozitie pot sa fie si combinate, astfel incat poti ajunge sa te simti entuziasmat si deprimat in acelasi timp. Cand vine vorba despre tulburari mentale exista o multime de stereotipuri, dar in realitate tulburarile de dispozitie sunt dificil de identificat. Simptomele pot sfida succesiunea maniaco-depresiva, iar episoadele de manie pot trece nedepistate; de exemplu, depresia poate sa fie pusa in umbra de alte aspecte ale bolii, iar abuzul de substante sau anxietatea poate ingreuna si mai mult diagnosticul.
Din pacate, nu este un diagnostic rar; un studiu din anul 2005 a descoperit ca 2.6% dintre populatia SUA sau mai mult de 5 milioane de persoane traiesc cu o forma de tulburare bipolara. O alta statistica ingrijoratoare este ca aproximativ 20% dintre cei care acuza depresie sufera de tulburare bipolara; in medie dureaza 10 ani ca cei afectati sa beneficieze de tratament pentru tulburare. Simptomele au tendinta sa se manifeste in perioada tarzie de adolescenta sau in prima parte a maturitatii, dar pot sa apara si in randul copiilor; variaza in gravitate. Femeile sunt mai predispuse, desi motivul ramane incert.
Semne ca ai o personalitate bipolara
1.Schimbare semnificativa de dispozitie.
Tulburarea bipolara este caracterizata de episoade de suis si coboras, momente in care pot aparea pauze totale de la realitate. Hipomania (o stare de dispozitie caracterizata prin dispozitie exuberanta) este un simptom relativ placut deoarece poate fi insotita de euforie, aparand episoade de energie si creativitate sporita.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole