Prima luna din viata unui bebelus se poate dovedi plina de situatii aparent infricosatoare. In realitate toate aceste temeri, de altfel perfect justificabile, reprezinta lucruri normale atat pentru un bebelus cat si pentru un proaspat parinte. Speram sa te ajute sa te linistesti rapid.
1. Daca bebelusul meu nu mai respira?
Aceasta situatie este mai des intalnita decat s-ar putea crede. In special mamele ajung sa numere efectiv fiecare respiratie a nou-nascutului (operatiune realmente istovitoare) pentru a se asigura ca cel mic/cea mica respira cum trebuie. Copiii de varsta mica par extrem de fragili, iar daca te-ai si documentat inainte de nastere cu siguranta ai auzit de sindromul mortii subite a nou-nascutului. Care, dupa cum reiese chiar din denumire, este o afectiune fatala, care survine extrem de rapid, fara a se cunoaste factorii cauzatori. Pentru a te linisti este de ajutor sa urmezi recomandarile medicului pediatru cu privire la modalitatile de prevenire a acesteia, cum ar fi evitarea obiectelor moi din patut, a fumatului de fata cu copilul etc.
2. Bebelusul meu nu se opreste din plans
Pe langa disconfortul efectiv pe care mai mult ca sigur te gandesti ca il resimte (sigur nu este placut sa plangi incontinuu), tensiunea ta creste pana in tavan. Este din nou normal sa te ingrijorezi cand nou-nascutul tau incepe sa se planga, dar cu putina experienta vei ajunge sa dobandesti o oarecare…imunitate. Chiar daca acum pare stresant, vei invata ca bebelusul tau nu va muri in urma plansului sustine medicul pediatru Jennifer Shu. Te gandesti involuntar ca daca nu ridici copilul in brate il poti traumatiza pe viata; insa acest lucru ar insemna ca nu vei mai avea timp pentru nimic. In timp ajungi sa devii capabila sa il pui in balansoar in timp ce faci baie pentru a te asigura ca este totul in regula.
Chiar daca va plange te poate vedea si va sti ca ii esti alaturi. De asemenea, nu presupune ca cel mic plange pentru ca este cu adevarat trist sau suparat (pentru ca adultii din aceasta cauza plang); este pur si simplu modalitatea prin care bebelusii comunica – ca sunt obositi, ca le este frig, ca sunt uzi, plictisiti, infometati sau suprastimulati. In loc sa pornesti de la premisa ca ceva este gresit, gandeste-te ca asa vorbeste el cu tine; tot in timp vei intelege ce vrea de fapt sa iti transmita (pentru ca si plansul poate fi interpretat in mod diferit, in functie de tonalitate). Trebuie subliniat si faptul ca bebelusii simt foarte bine emotiile adultilor care ii ingrijesc, in special pe cele ale mamei; daca tu esti stresata, nervoasa, obosita, se poate sa reactioneze in mod empatic; pare dificil de pus in practica, dar este indicat sa incerci o abordare calma si linistita, sa te relaxezi putin.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.