Atunci cand alaptezi poti manca o varietate de fructe, mai putin citrice, care se fac vinovate, in parte, de gazele stomacale ale bebelusului. Fructele sunt recomandate a fi consumate in perioada alaptarii pentru ca sunt bogate in nutrimente care nu pot face decat bine atat bebelusului cat si mamei. In plus, unele fructe pot stimula productia de lapte si pot imbunatatii calitatea laptelui matern.
Pot sa mananc fructe cand alaptez?
Da, poti si este chiar recomandat sa mananci fructe in perioada alaptarii. Mamele care alapteaza au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si minerale, asta si pentru ca nutrimentele sunt transferate copilului prin laptele matern. O alimentatie sanatoasa pentru un bebe abia nascut inseamna un lapte de calitate, care sa aiba toate nutrimentele pe care un copil mai mare sau un adult le poate lua din fructe, legume, carne, lactate. Cum bebe nu poate manca toate aceste bunatati, mama care alapteaza trebuie sa aiba grija la ceea ce mananca, astfel incat bebe sa primeasca un laptic imbogatit cu toate nutrimentele necesare cresterii si dezvoltarii.
In primul rand, o mama care alapteaza si bebelusul alaptat au nevoie de o cantitate mai mare de acid folic, proteine, iod, zinc, vitamina A si vitamina B6. Asta inseamna ca ar trebui sa consume 2-4 portii de fructe pe zi – doua portii de fructe bogate in vitamina C si acid folic, si cel putin o portie de fructe bogate in vitamina A.
Ce fructe pot sa mananc cand alaptez?
In sarcina poti manca: pepenele galben, mango, portocale, caise, grepfruit, piersici, banane, mere, pere, kiwi si guava. Cu singura mentiune ca citricele, in cantitati mari, pot deranja stomacelul sensibil al copilului. Poti sa bei un suc de portocale la micul dejun, sau sa mananci un grapefruit dimineata, dar in restul zilei (si mai ales inainte de o sesiune de alaptare) evita citricele si mananca mai bine un mar, o banana, sau o para.
Fructele care contin foarte multa vitamina C, cum sunt ananasul, grapefruit, lamaile, portocalele (citricele, in general) pot provoca iritatii pe pielea copilului si pot provoca gaze la stomac.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.