Retete de cozonaci. Cum sa faci cel mai gustos si pufos cozonac de Pasti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Retete de cozonaci. Cum sa faci cel mai gustos si pufos cozonac de Pasti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Retete de cozonaci. Cum sa faci cel mai gustos si pufos cozonac de Pasti
retete de cozonaci de pasti - sfatulparintilor.ro - pixabay- com - sponge-cake-345793
Credit foto: Imagine de Solución Individual de la Pixabay

Retete de cozonaci. Ca si Pasca, in tara noastra cozonacul are o semnificatie aparte si nu e casa in care sa nu se pregateasca cele mai bune retete de cozonaci, mostenite din strabuni.

Retete de cozonaci. Traditionalul cozonac de Pasti simbolizeaza painea dulce a Invierii si a renasterii. Desi cozonaci se mai pregatesc si pentru masa de Craciun sau la alte sarbatori religioase, simbolistica lor pascala este usor umbrita de pasca. Insa, in biserica este reprezentata jertfa Mantuitorului, prin stropirea cozonacului cu vin sfintit.

Retete de cozonaci. Cozonacul de Pasti este si va ramane un simbol al transformarii spirituale. Prin dospire, aluatul creste, asemenea credintei care dezvolta sufletul unui om.

Retete de cozonaci de Pasti #1: Cozonac pufos si fara framantare

Reteta de

Ingrediente Cozonac pufos si fara framantare

pentru 2 cozonaci

1 kg faina
5 oua pt aluat, +1 ou pentru dat pe deasupra
300 gr zahar (puneti mai mult daca va place mai dulce)
100 gr margarina topita/unt
5 linguri de ulei
400 ml lapte
cub de 42 gr drojdie
200 gr nuca
4 linguri cacao
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
esenta de lamaie
praf de sare

Mod de preparare Cozonac pufos si fara framantare

Cernem faina de doua ori intr-un vas, punem un praf de sare, drojdia o amestecata cu 2 linguri de zahar si putin lapte si o asezam intr-o adancitura pe care o facem in faina, presar putina faina deasupra drojdiei si o las sa infloreasca.

Dupa aprox 10 min drojdia a inceput sa creasca, adaug galbenusurile (5 buc), zaharul (mai opresc 2-3 linguri de zahar pentru umplutura), margarina topita, uleiul, coaja de lamaie si de portocala si treptat adaug laptele. Amestecam bine ingredientele, adaugand lapte treptat, va rezulta un aluat destul de lipicios, dar nu trebuie sa fie vartos. Ingredientele doar le-am amestecat bine, nu am framantat.
Acopar vasul cu un prosop de bucatarie si il asez intr-un loc calduros caldura si fara curenti de aer pana cand aluatul isi va dubla volumul (aprox 1 ora).

Cat timp aluatul creste pregatim compozitia pentru umplutura din albusurile batute spuma cu un praf de sare, cu zaharul, nuca si cacao, omogenizand bine.

Tavile se ung bine cu ulei si se pudreaza cu faina.
Dupa ce aluatul a crescut, ung bine cu ulei blatul de lucru, impart aluatul in 4 parti egale, rezultand astfel 2 cozonaci, pentru ca o sa impletesc/rasucesc usor doua cate doua din sferturile de aluat.
Fiecare sfert de aluat in prelucrez usor (cam 1 min) pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru ca aluatul sa fie mai legat, el intind usor cu degetele si podul palmelor, ii dau o forma dreptunghiulara, cu latimea nu mai mare decat tava de cozonac, asez din compozitia pentru umplut, rulez aluatul.
Rulourile astfel pregatite, doua cate doua le rasucesc si le asez frumos in tavile de cozonac.

Mai las la crescut cozonacii si in tavi asezati, in loc cald, de obicei pe aragaz, cu cuptorul pornit sa fie si el incins.

Cam dupa o jumatate de ora cozonacii au crescut, nu-mi ramane decat sa bat bine un ou si cu o pensula sa dau pe deasupra cozonacilor, ca doar e sarbatoare si toata lumea se gateste…apoi in cuptor cu ei, la 190 grade, pana cand se vor coace si rumeni frumos deasupra, ai mei au pretrecut cam o ora in cuptor. Am testat cu scobitoarea sa vad daca s-au copt, i-am scos pe un suport de lemn si asezati pe o parte ii las sa se raceasca pentru a-i scoate din tavi.

* Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
** Nu deschideti cuptorul in primele 30 min de la introducerea cozonacilor.

Pofta buna!

Retete de cozonaci de Pasti #2: Cozonac cu mac si nuci

Reteta de Oanapl

Ingrediente Cozonac cu mac si nuci

500g faina, 5 oua, 150 gr unt, 200 gr zahar, 1 cubulet drojdie proaspata,16 gr zahar vanilinat,1 varf de cutit de sare,1 lingurita coaja de lamaie rasa, 200 ml lapte, o esenta de rom,1 lingurita coaja de portocala rasa
Pentru umplutura: 300 gr nuca macinata, 200 g mac, 250 ml lapte, 6 linguri zahar, 1 esenta de rom, 2 linguri pudra de cacao, 1 ou , 100g stafide

Mod de preparare Cozonac cu mac si nuci

Lasi ingredientele la temperatura camerei cu cateva ore inainte de a prepara cozonacul.
Prepari maiaua din drojdie, apa calduta si o lingurita de zahar. Asezi maiaua in faina cernuta, o acoperi cu putina faina si o lasi la dospit la caldura.Separi cele 5 albusuri de galbenusuri, iar galbenusurile le amesteci cu zaharul si cu sarea, pana capata o consistenta smantanoasa mai groasa si se deschid la culoare.
Dupa ce maiaua a crescut o amesteci cu galbenusurile, albusurile, untul topit, laptele caldut, esenta de rom, coaja de lamaie si de portocala si incepi framantatul care dureaza pana la 30 de minute.Aluatul rezultat nu trebuie sa fie foarte tare, ci mai degraba moale, usor de manevrat.Lasi aluatul la crescut timp de o ora, pana isi dubleaza volumul.

Amesteci macul cu laptele, 50g stafide, 3 linguri de zahar si cu esenta de rom si il pui la fiert, pana scade laptele apoi il lasi la racit.

Pentru umplutura de nuca amesteci nuca cu 3 linguri de zahar, 50g stafide, pudra de cacao si albusul batut spuma.
Imparti aluatul in doua si intinzi doua foi. Peste una asezi umplutura de mac iar peste cealalta asezi umplutura de nuca.Se ruleaza foile si se impletesc. Asezi cozonacul in tava, il ungi cu galbenusul batut si il lasi la crescut in tava pana cand ajunge la buza tavii.
Introduci tava in cuptor si o lasi timp de 45-50 minute. Scoti cozonacul din forma dupa ce s-a racit complet.

Pofta buna!

Retete de cozonaci de Pasti #3: Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Reteta de

Ingrediente Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Pentru aluat:
– 1 kg faina alba superioara pt cozonaci
– 50 g drojdie
– 200 g zahar tos
– 5 galbenusuri
– 500 ml lapte caldut
– 200 g unt
– coaja rasa de la o lamaie
– coaja rasa de la o portocala
– 1 esenta de vanilie
– 25-30 g sare
– 125 g ulei
Pentru umplutura:
– 4 albusuri
– 4 linguri de zahar pudra
– 3 linguri cacao
– 1 esenta de rom
– 250 g miez de nuca macinat
– 250 g rahat
– 150 g stafide

Mod de preparare Cozonac cu nuca, stafide si rahat

Ingredientele se pastreaza la temperatura camerei.
Se prepara o maia din drojdia inmuiata in lapte cald cu 1-2 linguri de zahar si cateva linguri de faina. Dupa ce maiaua s-a format se creeaza o gaura in mijlocul vasului cu faina(cernuta pentru a fi mai aerata)si se incoporeaza. Se adauga lapte atat cat este nevoie, cele 4 galbenusuri frecate cu sare si mirodeniile (coaja de lamaie si portocala, si zaharul vanilat) si se omogenizeaza foarte bine aluatul. Untul se topeste, se lasa sa se raceasca putin si se toarna, in timpul framantatului, pe fundul vasului, la fel si ulei.

Se framanta energic pana se incorporeaza tot untul si uleiul, apoi se acopera cu un prosop si se tine la cald pana creste suficient.

Pentru crema, intr-un vas se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul pudra. Se adauga cacaoa, esenta de rom si nucile macinate peste albusuri si se amesteca bine.
Cuburile de rahat se taie mai marunt cu un cutit dat prin faina (pentru a nu se lipi bucatile intre ele), iar stafidele se pun in apa fierbinte cu esenta de rom pentru 5 minute, dupa care se aseaza pe un servet de hartie (ca sa absoaba surplusul).

Tavile de cozonac se ung cu unt sau ulei, apoi se tapeteaza cu folie de copt care de asemenea se unge cu unt.

Dupa ce aluatul a crescut, se unge masa cu ulei si se intinde o parte de aluat. Se pune o parte din crema de nuca si cacao si se intinde pe toata suprafata, apoi se presara stafide si rahat. Foaia se ruleaza si se aseaza in tava de copt. Se procedeaza astfel cu fiecare cozonac in parte. Cozonacii stau la crescut in tava aprox 45-60 min, dupa care se ung cu galbenus de ou batut si se dau la cuptorul incins in prealabil. Primele 20 minute focul este dat la mic (timp in care nu se deschide usa cuptorului), dupa care se mareste intensitatea pentru inca 30 minute.
Dupa ce s-au copt (se verifica cu o scobitoare) se scot si se ung cu unt pe deasupra si se pudreaza cu zahar si apoi se acopera cu folie strech. Cozonacul se pastreaza in tavi pana se raceste un pic si apoi se poate scoate si felia.

Pofta buna!

Retete de cozonaci de Pasti #4: Cozonac cu mac şi stafide

Reteta de

Ingrediente Cozonac cu mac şi stafide

Pentru aluat ai nevoie de: 2 kg faină, 600 g zahăr, 1 l lapte, 10 ouă, 200 ml ulei, 200 g unt, 100 g drojdie de bere, 3 lămâi, 200 g stafide, 1 fiolă esenţă de rom, 1 linguriţă sare.

Pentru umplutură ai nevoie de: 400 g mac, 200 g zahăr, 40 ml lapte, 2 linguri griş, 1 fiolă esenţă de rom

Mod de preparare Cozonac cu mac şi stafide

Pentru aluat: Cerni faină în lighean, pui la mijloc drojdie cu puţin lapte cald, amesteci bine şi lasi la crescut. În restul de lapte adaugi 500 g zahăr şi coajă de lămâie rasă. Spargi 8 ouă, separi albuşurile şi le baţi cu 100 g zahăr, iar gălbenuşurile le baţi cu 1 linguriţă de sare. Speli stafidele şi le stropeşti cu 1 fiolă esenţă de rom. în maiaua crescută adaugi treptat laptele cald, gălbenuşurile, stafidele şi jumătate din albuşurile bătute spumă. Frământi bine cu uleiul şi untul calde şi laşi aluatul la crescut.

Pentru umplutură: Dai macul prin maşina de cafea şi îl fierbi cu laptele, grişul şi zahărul. Îl laşi la răcit, apoi adaugi albuşul rămas şi fiola de rom. Rupi bucăţi din aluatul crescut, le întinzi pe planşetă în foi şi le umpli cu compoziţia de mac. Rulezi foile, le pui în tavi şi ungi cozonacii cu ou bătut.

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 01/05/2024