Ai trecut cu bine prin experienţa miraculoasă a naşterii şi prin primele luni de viaţă ale uimitorului tău bebeluş. Fiecare zi este o nouă provocare şi te întrebi cum trebuie să te pregăteşti pentru etapa esenţială a diversificării alimentaţiei, care creează o amprentă nutriţională ce poate dura toată viaţa.
Diversificarea alimentaţiei nu este complicată dacă ştii cele mai importante 4 etape ale diversificării şi conţinutul nutriţional optim pentru fiecare etapă, dar şi riscurile pe care le prezintă pentru bebeluş încălcarea regulilor.
Etapa I: Piureuri de legume
Bebeluşii nu se nasc cu un mecanism intern care să-i îndrume să aleagă o alimentaţie nutritivă, aşadar depinde de mamă să-i asigure la timpul potrivit cei mai buni nutrienţi din cele mai sănătoase alimente. Pentru un stomăcel care abia învaţă să digere, fructele şi legumele sub formă de piureuri sunt un început ideal. Începe cu un singur aliment, spre exemplu piure de rădăcinoase (de exemplu morcov) pe care i-l dai câteva zile la rând, apoi adaugă altă legumă.
Piureul de legume se prepară prin fierberea mai multor legume întregi, care se scot şi se mixează doar o legumă cu zeama în care au fiert toate. După câteva zile se pot combina 2 legume. Până în 8 luni, îi poţi da bebeluşului tău mere, morcovi, cartofi, cartofi dulci, dovlecei, păstârnac, broccoli, conopidă, rădăcină de pătrunjel sau ţelină.
Mâncărurile preparate ar trebui să aibă, pentru un bebeluș de 6-8 luni, consistenţa unui piure care nu curge din linguriță. Deşi poţi cumpăra alimente special concepute pentru bebeluşi, de consistenţa corectă, este recomandabil să le prepari acasă, folosind un procesator de alimente (mixer, blender etc), de dragul prospeţimii ingredientelor şi controlului asupra conţinutului.