Grațian Mihăilescu: „Din păcate, viața mea a început la 26 de ani, atunci când am plecat în Germania cu bursă” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Grațian Mihăilescu: „Din păcate, viața mea a început la 26 de ani, atunci când am plecat în Germania cu bursă”

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Grațian Mihăilescu: „Din păcate, viața mea a început la 26 de ani, atunci când am plecat în Germania cu bursă”
Gratian Mihailescu CEAE

Grațian Mihăilescu, fondatorul Urbanize Hub Romania, care promovează conceptul de smarty city, povestește că a fost un rebel în liceu din cauza faptului că nu a găsit niciun profesor care să îi stimuleze interesul. „Astfel, în clasa a 9-a am rămas repetent, fiind cunoscut ca un „copil problema”. Eu credeam despre mine că sunt un creativ și un tânăr ce gândește altcumva decât sistemul, ceilalți începând de la profesori la colegi și părinții colegilor mă vedeau ca pe un golan, „o uscăciune printre copacii verzi”, un rebut social”, spune el. 20 de ani mai târziu, este doctorand și lector la Universitatea de Vest Timișoara, absolvent a două masterate, și bursier al Comisiei Europene, cu studii și programe de cercetare în Germania, Italia, Serbia, Ungaria, Belgia și SUA. „Din păcate viața mea a început la 26 de ani, atunci când am plecat în Germania cu bursă și am dat peste profesori care mi-au influențat gândirea și am studiat într-un sistem cu totul diferit decât cel din care veneam, în care îți alegeai materiile la început de an, unde profesorii aveau ore de întâlniri cu studenții, ascultându-le problemele individual, un sistem unde focusul era pus pe practică și mai puțin pe partea teoretică. Un sistem care îți stimula gândirea critică și creativitatea, unde puteai să îți pui în practică ideile. Mi-a plăcut atât de mult atunci în Germania încât am descoperit în mine o sete de cunoaștere care m-a îndreptat spre alte țări și alte programe de studiu. Din păcate în România, atât în liceu, cât și la facultate, am trăit prea puțin aceste lucruri”, spune el.

Grațian Mihăilescu a răspuns la câteva întrebări în cadrul campaniei „Unde ar fi fost #visele tale astăzi?”, în care ne propunem să aducem în discuție valorile care ar trebui să stea la baza procesului educațional din România.

 

 

Ce materii ți-au plăcut cel mai mult?

Geografia, Desenul, Literatura.

 

 

Cu ce te-au influențat profesorii care predau materiile respective în alegerile ulterioare?

Mi-a plăcut de Galiș, profesorul de desen dintr-a 5-a. A zis că pot să desenez ce vreau eu și cum vreau eu. Combinam culori…fără a avea prea mult sens ceea ce făceam. Mă încuraja tot timpul, lucru rar întâlnit la profesorii români.

 

 

Prin ce ai fi vrut să difere maniera de predare a materiilor care te-au preocupat?

Mi-ar fi plăcut să învăț prin a face lucruri nu prin a toci.  Mi se părea nefolositor să tocesc. Mi-ar fi plăcut să se vorbească mai mult cu mine sau să lucrez mai mult cu colegii/colegele în echipe, pentru a „face” lucruri/proiecte. Mi-ar fi plăcut să am materii adiacente, ca opționale, care să mă facă să mă implic și să învăț lucrurile de care eram pasionat. Nu a fost așa.

 

 

 

Citeste continuarea AICI.

Cuvinte cheie:
Data articol: 27/07/2017