Leacuri și credințe: Hreanul – cum îl folosim în tratarea bolilor
Sau, când durerile erau mai mari, puneau legăturile în moalele capului cu hrean ras cu oțet.
Pentru petele de pe obraz, piept și mâini, se punea o mână de hrean tăiat bucățele într-o sticlă, se turna peste el un sfert de litru de oțet de vin și se lăsau 5-6 zile, apoi se muia o cârpă de in cu care se ștergeau petele în fiecare seară.
Turta de hrean ras, mălai, miei, miere de faguri și sare, toate se puneau pe o cârpă și cu ea se învelea gâtul bolnavului și așa scăpa de gâlci.
La Rășinari, contra gâlcilor se mânca hrean și se bea rachiu, asta și-o îngăduiau bărbații și femeile curajoase. Trecea, nu trecea, leacul babii se știa!
În Vaslui, la Dănești, din hrean ras, amestecat cu făină de grâu și apă caldă, se făcea o pastă, care se aplica la gât, iar cu ceaiul din frunze se făcea gargară când gâlcile erau mari.
Citește mai mult și află mai multe modalități de a folosi hreanul în TRATAMENTE NATURISTE
