Grasimile sunt o componenta esentiala a unei diete sanatoase. Grasimile sanatoase sunt o sursa importanta de energie si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare sau a obezitatii. Grasimile sanatoase sau „grasimi bune” inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat.
Iata 9 alimente cu grasimi sanatoase.
Pestele salbatic gras
Pestii grasi precum somonul, macroul, heringul, crapul si sardinele sunt surse excelente de omega 3. Acestea sunt „grasimi bune” care ajuta la pastrarea sanatatii inimii. Si creierul este sustinut de catre acizii grasi omega 3 intrucat este mentinut in forma in ciuda inaintarii in varsta. American Heart Association recomanda doua portii de peste gras in fiecare saptamana. Il poti gati copt, la grill sau fiert.
Avocado
Poate fi mancat in sandwich sau sub forma de guacamole. Avocado este bun pentru inima si poate ajuta si in cazul simptomelor osteoartritei datorita grasimilor sanatoase pe care le contine.
In plus, atunci cand mananci avocado impreuna cu alte alimente, fructul ajuta organismul sa absoarba mai bine nutrientii. Jumatate de fruct contine in jur de 115-160 de calorii.
Seminte
Semintele de dovleac, de floarea soarelui si de susan contin grasimi bune care pot reduce nivelul colesterolului. In general, grasimile care provin din plante sunt mai sanatoase decat cele de origine animala.
Citeste si: 10 grasimi pe care ar trebui sa le mananci zilnic, ca sa fii sanatos
Nuci, alune, nucile pecan
Toate acestea sunt bune pentru sanatatea inimii. Nucile, in special, furnizeaza grasimi sanatoase pentru inima. Insa nu exagera cu consumul lor. Doar pentru ca aceste grasimi sunt sanatoase nu inseamna ca trebuie sa mananci din abundenta.
Uleiul de masline
Indiferent ca gatesti sau vrei un dressing pentru salata alege uleiul de masline. Este bogat in grasimi bune. Aminteste-ti totusi: este intotdeauna inteligent sa fii atent la cate grasimi consumi, chiar si in cazul celor bune. Asadar, foloseste mai putin ulei decat iti spune reteta.
Legume
Legumele precum spanacul, kale si varza de Bruxelles frunizeaza omega 3. Intrucat organismul tau nu poate produce aceste grasimi sanatoase trebuie sa le iei din mancare. Mananca, zilnic, cate 2-3 portii de legume. Include, in dieta, si pestele de vreme ce are un tip diferit de omega 3. Legumele ofera doar o mica particica din grasimile de care corpul tau are nevoie.
Citeste continuarea: 1 2