„Cand o persoana incearca sa controleze viata altcuiva nu reflecta decat lipsa de control care exista in propria sa viata” ~ Daniel Chidiac
Relatiile pot fi extrem de complicate. Indiferent ca vorbim despre relatiile romantice, de prietenie, familie sau la locul de munca sunt pline de complicatii dinamice care pot transforma chiar si cel mai sanatos dintre oameni intr-o persoana pe care ea insasi nu se mai poate recunoaste.
Chiar daca multe dintre persoanele aflate in plina dezvoltare personala stiu ca oamenii cei mai dificili sunt, de fapt, cei mai mari profesori ai lor asta nu inseamna ca relatiile cu aceste persoane sunt usor de gestionat. Ca fapt divers, cel mai bun indicator despre cat de „bine” te descurci din punctul de vedere al evolutiei procesului emotional este cat de bine merg relatiile cu ceilalti.
Daca realizezi ca fiecare persoana din viata reprezinta o alta fata a propriului eu, cat de bine te descurci cu acesti oameni indica cat de mult iti iubesti propriul eu. Cu cat mai armonioase iti sunt relatiile personale cu atat rezonezi mai bine cu eul superior si cu viata in general.
Daca stai ancorat in ego atunci la baza relatiilor tale vor sta codependenta si atasamentul. Va veni vremea in care esti obligat sa discerni intre ceea ce consideri „sanatos” si „nesanatos” in relatiile tale cu ceilalti.
O linie fina exista intre iubirea neconditionata si permiterea de a fi tratat necorespunzator sau lipsit de respect de catre altii. Asadar, cum recunosti o relatie nesanatoasa, codependenta cu cineva si, in acelasi timp, cum incerci sa devii o persoana iubitoare, o persoana care nu incearca sa-i manipuleze pe ceilalti astfel incat sa devina persoanele pe care tu ti le doresti?
„Omul care se iubeste pe el insusi face primul pas catre iubirea adevarata” ~ Osho
Cum sa recunosti codependenta
Relatiile codependente sunt caracterizate de un numar de lucru, unul dintre acestea fiind dorinta de a incerca „sa repari” pe cineva, depinderea de o alta persoana pentru a fi fericit si sentimentul de de a fi dorit vs doar a voi sa te afli in preajma lor. Cand teama de a nu pierde pe cineva depaseste frica de a nu-ti pierde identitatea poti fi sigur ca esti codependent.
Spre exemplu, atunci cand ierti pe cineva de nenumarate ori, cand trebuie sa treci, in mod constant, peste sentimentele de dezamagire sau frustrare de teama ca persoana respectiva te va parasi daca n-o faci. Lasi frica sa fie motivatorul relatiei ceea ce inseamna ca devii prizonierul comportamentului celuilalt.
Rolurile au fost stabilite si cu cat te atasezi mai mult de aceste roluri cu atat mai dependent devii de cealalta persoana pentru ca ea sa-l reintareasca pe cel pe care il interpretezi. Ea are nevoie de tine pentru a-i reintari rolul, in vreme ce tu ai nevoie de ea pentru acelasi lucru. In acest moment poti stabili granita dintre sanatos si nesanatos, dragoste neconditionata si codependenta.
Daca lasi emotiile deoparte vei observa cum teama de a nu supara pe altcineva este deghizata in dragoste neconditionata si iertare. Cel mai important lucru este sa iti dai seama ca nu ceilalti te pot face valoros, iubit, acceptat daca nu te accepti si te iubesti neconditionat tu insuti mai intai.
Alta persoana nu poate sa-ti dea sentimentul de siguranta, incredere sau respect daca nu ti le oferi tu insuti mai intai. Adesea, dupa ce tealizezi ca nu esti intotdeauna increzator sau independent sau netemator faci o greseala prin care ramai prizonier intr-o relatie codependenta. Te straduiesti si devii cine crezi ca „ar trebui” sa devii pentru a-ti demonstra tie si celeilalte persoane ca poti fi omul pe care ea isi doreste sa fii.
Din nefericire o astfel de abordare nu functioneaza pe termen lung. Ce incerci sa eviti, sa negi sau sa te prefaci ca nu exista va continua sa apara in cele mai neinspirate momente, iar acest lucru iti arata inca o data ca te afli intr-o relatie codependenta. Relatiile sanatoase nu au nevoie de strategii. Oamenii iubitori care se respecta si il respecta si pe celalalt nu au nevoie de tactici pentru a-l face pe cei din jur sa se comporte asa cum vor ei.
Citeste continuarea: 1 2