Dacă între generaţii apar probleme – vinovaţi sunt totdeauna părinţii
Cunoscutul prezentator de televiziune, scriitor, dramaturg Andrei Maximov a scris cartea „Cum sa nu devii duşmanul copilului”. Acum lucrează la altă carte – „Părinţii ca duşmani”. El este convins: dacă între generaţii apar conflicte – vinovaţi sunt întotdeauna părinţii. Iată un interviu cu Andrei Maximov despe educaţia copiilor şi sistemul de înăţământ modern, publicat de Eustiu.com.
- – Domnule Maximov, dvs. afirmaţi că nu există şcoală în şcoala modernă. De ce?
- Deoarece şcoala nu rezolvă 2 cele mai importante sarcini – nu-i învaţă pe copii să înveţe, adică nu le insuflă dragostea faţă de cunoaştere şi nu-i învaţă să se regăsescă, să-şi găsească chemarea.
- – Există o soluţie? Tot timpul au existat încercări de a reforma şcoala, dar se pare că situaţia nu se îmbunătăţeşte ?
- În scopul de a reforma şcoala ar trebui să vină un Ministru al Educaţiei, care să fie preocupat mai mult de reformă decât de propria carieră. Dar acest lucru este imposibil, deoarece fiecare reformă presupune că la început va fi rău şi rezultatul pozitiv va apărea mult mai târziu. Dar nici un ministru nu va risca atât de mult. Desigur, la conducerea Ministerului Învăţământului există oameni buni, care încearcă să schimbe ceva. Dar, în prezent, de educaţia copiilor trebuie să se ocupe părinţii. Speranţa asupra şcolii este lipsită de sens. În prezent copiii trebuie să meargă la şcoală doar pentru a comunica cu semenii. În acelaşi timp trebuie să înţelegem că şcoala oferă foarte puţine cunoştinţe.
- – Acum este o perioadă teribilă pentru elevii de liceu – BAC-ul. Ce părere aveţi în legătură cu un astfel de sistem de examinare?
- Pregătirea către BAC este o toceală. Nu are nimic în comun cu cunoaşterea. În toată lumea examenele se petrec altfel. Fiica mea a fost admisă la Universitatea din New York, la facultatea Teatru şi Film. Printre alte examene ea a trebuit să susţină şi matematica. A picat examenul dar, a fost admisă la Universitate deoarece ea avea cunoștințe excelente în alte domenii. La noi e posibil aşa ceva? Nu!
Procedura de susţinere a examenelor în sine, şi după formă şi ca esenţă, vorbeşte despre aceea că noi timp de decenii efectuăm un experiment social asupra copiilor noştri. Totul este făcut în aşa fel ca lor să le fie rău sau cel puţin neconfortabil. BAC-ul se susţine la alte şcoli, elevii sunt suprevegheaţi de profesori necunoscuţi, înainte de examen sunt percheziţionaţi de gardieni, la veceu pot merge doar însoţiţi… Istoria introducerii BAC-ului este şi istoria luptei statului cu copiii. Copilul înţelege că statul nu vrea să fie de partea lui, nu vrea ca lui să-i fie bine şi confortabil.
- – Fiul dvs. absolveşte liceul anul acesta. Ce i-aţi spus despre sistemul de învăţământ? Ce sfat i-aţi dat?
- I-am spus: obligaţia ta este să termini liceul.
- – Şi notele?
- În Israel, elevului i se pun 4-5 note în timpul unui semestru. Iar la noi 4-5 timp de o zi. Notele sunt o modalitate de a înjosi omul. Iată de ce notele nu suprevieţuesc la maturitate. Nu vreau ca copilul meu să fie umilit. Eu înţeleg foarte bine că fiul meu nu cunoaşte ştiinţele exacte. Nici eu nu le cunosc…
- – Dar, la liceu, există o separare – cineva studiază mai aprofundat fizica şi matematica, altcineva literatura şi istoria. Salutaţi aceasta?
- Nu eu salut aceasta. Aceasta a fost inventat de Dumnezeu. Dacă Dumnezeu a creat oamenii diferiţi, noi nu trebuie să-i distrugem. Toţi copiii sunt diferiţi iar când sunt învăţaţi toţi la fel aceasta e groaznic.
Citeste continuarea pe EUSTIU.COM
3 ZODII depășesc un OBSTACOL important în perioada 9-15 decembrie 2024
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?