Aproape toti stim sa vorbim, dar putini stim sa comunicam. Abilitatile de comunicare sunt foarte importante, ele pot sa dezbine relatii si sa creeze mari neintelegeri. Foarte putini oameni au aceste abilitati de comunicare bine dezvoltate, dar nu e niciodata prea tarziu sa inveti.
Nu folosim „noi” mai des decat „eu”. Relatiile, de orice gen, nu sunt o competitie, iar cei din jur nu sunt niciodata dusmanul. Cel mai indicat este sa renuntam la eu versus tu si sa adoptam o exprimare si o gandire de echipa – sa invatam sa lucram impreuna pentru rezolvarea unei probleme, nu unul impotriva altuia.
Nu facem contact vizual. De cate ori nu ne uitam altundeva atunci cand cineva vorbeste cu noi? Desi nu ne dam seama, toti facem acest lucru – ne uitam la telefon, la televizor, etc. Acum pune-te in pozitia celeilalte persoane, care este ignorata atunci cand vorbeste – sigur ti s-a intamplat si nu ti-a placut. Asa ca sa le oferim celorlalti ceea ce ne dorim si noi – atentie si contact vizual intr-o comunicare.
Intrerupem. Atunci cand intrerupi pe cineva, spui in mod indirect ca ce ai tu de spus e mai important decat ce are el, un mesaj deloc dragut. Chiar daca intrerupi pentru ca ti-e teama ca vei uita ce ai de spus sau pentru ca esti emotionat, invata sa astepti.
Avem limbaj corporal negativ. O mare parte a mesajului vine din limbajul corporal – la urma urmei, faptele vorbesc mai mult decat cuvintele, asa ca invata sa-ti controlezi si gesturile, nu numai cuvintele.
Citeste continuarea pe CAPLIMPEDE.RO.